Valkompass EU-valet 2024

SVT:s valkompass för EU-valet 2024

5 maj lanserar vi EU-valkompassen där du kan upptäcka vilket parti och vilka kandidater som verkligen matchar dina åsikter.

Osäker på hur du ska rösta?

SVT:s valkompass är till för att hjälpa dig navigera i EU-valet 2024.

Vad ska jag rösta på?

I valkompassen kommer du från och med 5 maj kunna jämföra dina perspektiv med alla åtta partier som är representerade i parlamentet: Social­demokraterna, Moderaterna, Sverige­demokraterna, Center­partiet, Vänster­partiet, Krist­demokraterna, Liberalerna och Miljö­partiet, och kandidaterna på deras listor. För att se vilket parti och vilka kandidater som passar dig bäst visas en detaljerad matchning som pekar ut det parti eller de kandidater som bäst representerar dina värderingar och åsikter.

Vilka frågor om EU är med?

Fokus i kompassen ligger på sakfrågor snarare än politiska utspel och spänner över flera ämnesområden – från försvar till miljö och klimat, från sysselsättning och sociala frågor till migration, flyktingpolitik och EU:s framtid.

Varför SVT:s valkompass?

Med valkompassen vill SVT tillhandahålla ett verktyg som gör politiska val mer tillgängliga och förståeliga. Den ger alla väljare möjligheten att göra informerade val baserade på en objektiv jämförelse av politiska ståndpunkter.

Vilket datum är EU-valet 2024?

Söndagen den 9 juni 2024 är det valdag i Sverige till Europa­parlamentet. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige. Det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet. Du kan rösta i ditt hemland, från utlandet eller i det EU-land där du bor.

När och var ser du valresultatet?

Redan valdagens kväll, söndag 9 juni, kommer det första preliminära valresultatet presenteras på SVT:s valresultatsida och uppdateras i takt med rösträkningen. En tjänst för dig, vare sig du är intresserad av det stora hela eller mest funderar över hur dina grannar röstade. Med redovisning av röster i ditt område, ända ned till varje valdistrikt, kommer vi inte bara att visa det nationella, utan också det lokala perspektivet på EU-valet 2024.

Vilka partier och kandidater deltar i SVT:s valkompass?

Vi har bjudit in alla partier som fick minst ett mandat i det föregående EU-valet att delta genom att svara på våra frågor. Vi har också skickat frågorna till varje enskild kandidat som listas av partierna för valet till Europaparlamentet.

Letar du efter äldre valkompasser?

Valkompass 2022 | Valkompass EU-valet 2019