Val 2022 Valkompass
kommun

Miljöpåverkan ska vägas in vid alla kommunens inköp av varor och tjänster

Om frågan
Genom att analysera klimatpåverkan från inköp är det möjligt att bedöma vilka inköp som är viktigast att prioritera. Upphandlingsmyndigheten har tagit fram en metod som gör det möjligt för en organisation att analysera sina inköp ur ett klimatperspektiv.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Växjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Växjö

Kommunen ska föregå med ett gott exempel när det gäller miljön, utan att gå till överdrift och motverka syftet.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Växjö

Hållbarhet ska prägla alla inköp i kommunen så väl miljö, ekonomi och social hållbarhet. Det är viktigt att vi ställer krav som är mätbara och inte krångligare än nödvändigt

L
Liberalerna Växjö

Det är naturligt att kommunen ska fortsätta väga in miljöhänsyn vid olika upphandlingar med en medveten policy. Närodlat med minskade transporter och miljöpåverkan är också idag en allt viktigare beredskapsfråga för att säkra vår inhemska matförsörjning.

MP
Miljöpartiet Växjö

Extra viktig fråga

Självklart! Kommunens handlar för stora belopp och det offentliga ska gå före med miljövänlig upphandling.

M
Moderaterna Växjö

Extra viktig fråga

I Växjö står miljö och klimatfrågorna högt upp på agendan och vi ligger i framkant bland Sveriges kommuner i dessa frågor. Vi ska därför ställa höga krav på miljö och klimat när vi köper in olika varor och tjänster och arbeta mer med uppföljning och kontroll av det vi upphandlar. Vi vill också driva på när det gäller smarta upphandlingar så att innovativa företagare kan vara med och lägga bud .

S
Socialdemokraterna Växjö

Extra viktig fråga

Kommunen behöver leda det gröna omställningsarbetet. Miljö och klimat tillsammans med social hållbarhet ska alltid vägas in vid inköp.

V
Vänsterpartiet Växjö

Extra viktig fråga

Detta är alldeles självklart. Växjö kommun omsätter miljardbelopp varje år på inköp och upphandlingar, här finns stor möjlighet för kommunen att sätta press på leverantörer för att få dem att arbeta mer klimat- och miljösmart.