Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska fortsätta stödja flygplatsen Växjö Småland Airport

Om frågan
Flygplatsen i Växjö har inrikestrafik och viss utrikestrafik. Den ägs av Växjö kommun, Alvesta kommun och Region Kronorberg och marknadsförs under namnet Växjö Småland Airport.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Växjö

Extra viktig fråga

Nej! Flygplatsen har spelat ut sin roll. Företagen har under pandemin lärt sig nya arbetssätt och de få resor till Stockholm som behövs kan göras med tåg. Skattebetalarna ska inte betala för flygrutter till solen.

V
Vänsterpartiet Växjö

Extra viktig fråga

Att driva en flygplats tillhör inte den kommunala kärnverksamheten och det är inte rimligt att vi lägger många skattemiljoner årligen på att stötta den. För krisberedskap kan en flygplats vara nödvändig, men det är inte en kommunal fråga utan ett ansvar som ligger på statlig nivå.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Växjö

Kommunen ger ägarbidrag till Växjö Småland Airport. Flygplatsen behövs för viktiga flygtransporter, till exempel ambulansflyg. Näringslivets behov av flygplats är omdiskuterat av näringslivet självt. Vi kan tänka oss att se över ägarstrukturen av flygplatsen.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Växjö

Extra viktig fråga

Växjö Flygplats ska utvecklas inte avvecklas, med olika destinationer både nationellt och internationellt. Företagen behöver snabbt och med säkerhet kunna ta sig till Stockholm. Men vår flygplats är även en bredskapsflygplats. Inom snar framtid finns både elflyg och biobränsle. Vi ska jaga utsläppen inte flyget

KD
Kristdemokraterna Växjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Växjö

Viktigt för Växjö och Kronobergs näringsliv och attraktivitet. - Beredskapsfråga, sjuktransport & posttransport. Viktigt för hela samhället Flygplatsen ska gå i spetsen för att utveckla ett fossilbränslefritt flyg. Vi stöttar en utveckling av framtida produktion av bioflygbränsla som VEAB tillsammans med KLM och Södra utvecklar.

M
Moderaterna Växjö

Extra viktig fråga

Flyget spelar en unik roll i att möjliggöra att hela Sverige kan leva. Det gör det möjligt att etablera företag även utanför storstäderna, att företag kan rekrytera rätt kompetens, att turistnäringen kan växa och att vi kan hälsa på nära och kära. Flygplatsen har dessutom en viktig roll för att vår krisberedskap ska bli bättre samt för att kunna ha brand- och ambulansflyg.

SD
Sverigedemokraterna Växjö

Extra viktig fråga

Flygplatsen är inte bara viktig för näringslivet, även brandbekämpning och ambulansflyg behöver flygplatsen.