Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas
Mycket dåligt förslag
CCenterpartiet Växjö
De kommunala bolagen ska drivas på markandsmässiggrund och säkra tillgången på exempelvis el, bostäder och bredband.
SSocialdemokraterna Växjö
De kommunala bostadsbolagen är helt grundläggande för att kunna erbjuda bra boenden och styra bostadsutvecklingen. Vi kan inte överlåta viktiga delar av kommunens utveckling till det privata näringslivet.
VVänsterpartiet Växjö
Vänsterpartiet anser att Växjö kommun behöver trygga tillgången till exempelvis hyresrätter, fossilfri energi och ändamålsenliga lokaler. Därför är kommunala bolag viktiga.
Ganska dåligt förslag
MPMiljöpartiet Växjö
Våra kommunala företag konkurrerar inte med det privata näringslivet. Allmännyttan är helt avgörande för att kommunen ska kunna styra delar av bostadsmarknaden och skapa billiga och goda bostäder för fler.
SDSverigedemokraterna Växjö
Det är inte lagligt för kommunen att konkurrera med privata företag. Däremot kan fler kommunala verksamheter drivas i bolagsform.
Ganska bra förslag
KDKristdemokraterna Växjö
Rent generellt är detta ett bra förslag men visst kommunalt ägande bl.a. av central infrastruktur som energiproduktion och bredband behöver inte vara negativt.
MModeraterna Växjö
Kommunen ska inte konkurrera med privata företag och syssla med det som vanliga företag kan göra bättre och sannolikt billigare. Då använder vi inte skattebetalarnas pengar på bästa möjliga sätt utan snedvrider konkurrensen. Vi vill utveckla och stärka våra kommunala bolag men det kan också innebära att vi lägger ut vissa verksamheter på entreprenad.
Mycket bra förslag
LLiberalerna Växjö
Kommunala bolag ska inte konkurrera med det privata näringslivet. Vi har dock ett samhällsansvar för el och energi samt en del kommunala bostäder som bör finnas kvar. Några kommunala restauranger etc ska inte bedrivas i osund konkurrens.