Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska återta driften av äldreomsorgen från privata aktörer

Om frågan
LOV, Lagen om valfrihet, infördes för särskilda boenden i Växjö kommun 2014. Det innebär att man som brukare själv väljer vem som ska ge hjälp, i stället för att anlita det kommunen upphandlat eller tillhandahåller.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Växjö

Extra viktig fråga

De äldre i Växjö kommun ska tillsammans med sina anhöriga kunna göra trygga och säkra val mellan både kommunala och privata boende i kommunen, driftsformen ska inte avgöra. Vi vill inte tvångskommunalisera alla privata boendena i kommunen, det skulle ta bort sund konkurrens, mångfalden av boende och möjligheten till olika arbetsgivare.

KD
Kristdemokraterna Växjö

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Växjö

Extra viktig fråga

Vi människor har olika behov och önskemål. Du ska ha rätt att välja den omsorg som passar dig bäst. Vi värnar individens möjlighet att välja.

M
Moderaterna Växjö

Extra viktig fråga

Valfrihet, mångfald och trygghet är viktiga ledord för moderaterna och för oss är det viktigt att Växjös äldre har rätt att välja den äldreomsorg som passar dem bäst. Vi ska alltid säkerställa att vi har höga krav, trygg tillsyn och bra uppföljning på all äldreomsorg, kommunal som privat.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Växjö

Nej det ska vi inte göra. Däremot behövs det inte fler privata boenden och vi ser att de som söker boende gärna vill bo kommunalt.

SD
Sverigedemokraterna Växjö

Det finns egentligen inget som talar för att kommunen skulle sköta det bättre.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Växjö

Extra viktig fråga

Vi vill stoppa den fria etableringen av privata omsorgsföretag inom äldreomsorgen. Vem som helst ska inte få bedriva vård och omsorg i Växjö kommun. Kontrollen av privat verksamhet måste öka. Privata aktörer kan vara ett bra komplement inom ramen för lagen om offentlig upphandling.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Växjö

Extra viktig fråga

Lagen om valfrihetssystem (LOV) har inte varit framgångsrik, boende på privata äldreboenden i Växjö kommun är mindre nöjda med vård och service visar undersökningar. Med kommunal drift kan vi säkra kvaliteten, företag ska inte kunna göra vinster på vår gemensamma välfärd. Överetablering kan leda till problem med kostsamma tomplatser i den kommunala verksamheten.