Val 2022 Valkompass
kommun

Nybyggnation ska stoppas tills trafiksituationen förbättrats

Om frågan
Bakgrunden är problem med trafikköer i Värmdö kommun. Förslaget syftar till att minska inflyttning och nyetablering så att kommunen får mer tid till att åtgärda trafikproblemen.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Värmdö

Extra viktig fråga

Nybyggnation kan ske i kollektivtrafiknära lägen som t ex Gustavsbergs centrum. Nybyggnation som genererar mer trafik, framförallt på Grisslingerakan, bör undvuikas.

V
Vänsterpartiet Värmdö

Bostadsbristen är ett stort problem och lösningarna kan inte vänta. Men bostadsbyggandet måste koncentreras till kollektivtrafiknära lägen för att minska bilberoendet och inte överbelasta våra vägar. Dock så behövs det även fler bostäder längre ut i kommunen men den nybyggnationen behöver hålla jämna steg med utvecklingen av infrastruktur.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Värmdö

Extra viktig fråga

Vi behöver planera för t ex utveckling av Gustavsberg centrum och Hemmesta centrum. Givetvis måste infrastrukturen klara av det. Vi vill se en småskalig bebyggelse i form av moderna trädgårdsstäder. Ingen förtätningshysteri och höga hus.

L
Liberalerna Värmdö

Det är mindre bra att vi tvingas skriva ned målet om antalet nybyggda bostäder på grund av att våra statliga vägar inte prioriteras. Värmdö växer och det är bra, men övrig infrastruktur måste utvecklas i harmoni med detta.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Värmdö

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Värmdö

Extra viktig fråga

Nya detaljplaner går att bromsa men inte redan beslutade detaljplaner. Vi har beslutat att halvera byggtakten tills infrastrukturen hinner ikapp. Till skillnad från (S) prioriterar vi detaljplaner i utpekade fritidshusområden med hög grad av permanent boende framför nya flerbostadshus. Dessutom prioriterar vi detaljplaner som har en avgörande betydelse för infrastrukturen och tryggheten.

S
Socialdemokraterna Värmdö

Extra viktig fråga

Infrastrukturproblemen måste lösas. Då behövs en ny kommunledning som får saker att hända. Vi vill se ett byggstopp där infrastrukturen inte fungerar och istället genomföra en framkomlighetsplan de kommande åren. Genom ett maktskifte i region Stockholm vill vi också bygga ut kollektivtrafiken och skapa fler avgiftsfria infartsparkeringar i hela Värmdö.

SD
Sverigedemokraterna Värmdö

Extra viktig fråga

Vi vill ha totalt byggstopp för flerbostadshus på Värmdö. Endast nödvändig byggnation för service, omsorg och trygghetsboende.