Val 2022 Valkompass
kommun

Boende på Värmdö ska slippa betala avgift på nya Skurubron

Om frågan
Nya Skurubron i Nacka ska stå klar 2023. Broavgiften ska användas för att betala kostnaden för bygget, och enligt Trafikverket blir den cirka fyra kronor per passage. Trafikverket beslutar om avgiften, men Värmdö kommun kan försöka påverka.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Värmdö

Miljöpartiet anser att det inte bör vara avgifter på Skurubron då det är Värmdöbornas enda landsförbindelse. Vi ser gärna att kollektivtrafiken prioriteras via speciella eller flexibla körfält.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Värmdö

Extra viktig fråga

Det är orimligt att Värmdöborna ska straffbeskattas två gånger för att ta sig in till Stockholms stad. Först med broavgift och sedan vägtullar.

KD
Kristdemokraterna Värmdö

Extra viktig fråga

Det är orimligt att Värmdöborna enda fasta förbindelse till fastlandet ska beläggas med avgifter

L
Liberalerna Värmdö

Liberalerna Värmdö vill verka för en avgiftsfri Skurubro tillsammans med Nacka kommun.

M
Moderaterna Värmdö

Extra viktig fråga

Värmdömoderaterna har alltid motsatt sig avgifter på Skurubron och har uppvaktat regeringarna Reinfeldt, Löfven och Andersson om att slopa avgifterna på Skurubron. Kommunstyrelsen har bjudit in infrastrukturministern till möte för att diskutera frågan vilket han inte har svarat på. Vi säger bestämt nej till avgifter då det är vår enda fasta förbindelse till Stockholm.

S
Socialdemokraterna Värmdö

Extra viktig fråga

Moderaternas avtal om broavgifter från 2009 med regeringen Reinfeldt är en usel idé som vi varit emot från början. Vi säger tydligt NEJ till avgifter på Skurubron. Om avgiften inte helt kan skrotas kräver vi ett undantag för Värmdöbor. Lidingöborna fick ett undantag från trängselskatterna för att de skulle komma ut på de stora vägarna utan avgift. Vi kräver samma lösning för oss som bor här!

SD
Sverigedemokraterna Värmdö

Vi har ingen annan möjlighet att komma ut från Värmdö. Vi ser det som naturligt att staten skall se till att vi kan komma ifrån Värmdölandet då det är en ö, utan att behöva betala för det.

V
Vänsterpartiet Värmdö

Vänsterpartiet anser att samhället ska stå för finansieringen och ansvara för utbyggnad av vägar.