Val 2022 Valkompass
kommun

Övervakningskameror ska sättas upp på fler offentliga platser

Om frågan
För att kameraövervaka platser där allmänheten har tillträde krävs tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten. Kommunen måste kunna visa att problemen med brottslighet på platsen är så stora att de väger tyngre än den personliga integriteten.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Varberg

Vi ska ha kameror där det finns anledning, som vid t ex vid skolor för att minska skadegörelse eller där Polisen ser att det finns mycket oro och stök. Men kriminalitet och brott kan ske på många ställen och det är inte möjligt att skapa en trygghet med bara kameror.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Varberg

Övervakningskameror ska användas restriktivt i offentliga miljöer, men när det behövs på grund av brottslighet eller otrygghet ska det användas. Polisen har redan idag möjlighet att med kort varsel sätta upp mobila kameror när det är påkallat.

KD
Kristdemokraterna Varberg

Om behov föreligger. Vi anser inte att den personliga integriteten kränks av detta.

L
Liberalerna Varberg

Det kan vara ett bra instrument vid behov.

M
Moderaterna Varberg

Kameror skall inte sättas upp ”i onödan” men är bra på platser som upplevs otrygga eller där brott ofta begås. Kan vara till stor hjälp vid brottsutredningar.

V
Vänsterpartiet Varberg

Det behövs kanske för trygghet men det innebär också ett ingrepp i människors privatliv som är tveksamt.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Varberg

Trygghet är en prioriterad fråga. Övervakningskameror har en brottsförebyggande effekt, och kan vid brott dessutom hjälp polisen vid utredningar.