Val 2022 Valkompass
kommun

Ett nytt bibliotek ska byggas på platsen för gamla medborgarhuset på Centralvägen

Om frågan
Det nuvarande biblioteket finns i kulturhuset Messingen sedan 2011. Lokalerna är trånga och golvet klarar inte vikten av fler böcker.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Upplands Väsby

Extra viktig fråga

Platsen för ett nytt bibliotek kommer att utformas kommande mandatperiod. Väsby Entre är också ett bra område att placera ett nytt bibliotek. Vi vill införa skolbibliotek som komplement i skolorna.

KD
Kristdemokraterna Upplands Väsby

Om biblioteket behöver nya lokaler är platsen på Centralvägen ett alternativ. Detta måste dock prövas på olika sätt, inte minst ekonomiskt.

M
Moderaterna Upplands Väsby

Moderaterna vill planera för ett nytt bibliotek i centralt och tillgängligt läge i kommunen. Om det är på denna plats eller någon annan är vi positiva till att undersöka.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Upplands Väsby

Vi liberaler vill ha ett stort, nära och tillgängligt bibliotek i Upplands Väsby och vill utveckla biblioteket. Att ha det centralt, där människor rör sig är absolut positivt. Det måste inte vara på platsen för gamla medborgarhuset, men det är ett bra förslag.

MP
Miljöpartiet Upplands Väsby

Vi vill utveckla ett attraktivt stadsbibliotek och ge plats för kulturskolan att växa. Biblioteket måste ha långsiktiga lokaler där läslust, informationshämtning och bildning kan blomstra. Kulturskolan har kö och behöver mer plats vilket detta skulle medföra.

S
Socialdemokraterna Upplands Väsby

Dagens bibliotek är en provisorisk lösning som inte är tillräcklig för de behov som finns. Ett nytt bibliotek vid gamla Medborgarhuset kan byggas utifrån behov och med entré ut mot vägen. Det är bra att kommunstyrelsen röstade ja till socialdemokraternas förslag om att undersöka möjligheterna till ett bibliotek här. En flytt av biblioteket kan frigöra lokaler till ex kulturskolan och föreningsliv.

SD
Sverigedemokraterna Upplands Väsby

Sverigedemokraterna anser att det är en bra placering av det kommande biblioteket i kommunen.

V
Vänsterpartiet Upplands Väsby

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

VB
Väsbys Bästa Upplands Väsby

Extra viktig fråga

Väsbys Bästa har länge önskat ett nytt bibliotek utanför Messingen och de provisoriska lokaler som biblioteket har idag. Vi önskar att ett nytt bibliotek med samlingslokaler och café i bottenvåningen och senior- och trygghetsbostäder på de översta våningarna, byggs på platsen för det gamla medborgarhuset.