Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska inte äga och/eller driva Kvinnohistoriskt museum i Umeå

Om frågan
Vissa partier tycker att kommunen lägger för mycket pengar på museet och vill lägga ner verksamheten eller låta länsmuseet ta över.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Umeå

Kvinnor och deras historia har nedprioriterats genom historien och det som har bevarats har varit mäns kultur och arv. Därför har kvinnor osynliggjorts och mänsklighetens historia är mäns historia. Att värna kvinnohistoriska museet är ett sätt att lyfta kvinnors historia och synliggöra kvinnors existens och arv genom historien. Det är något kommunen måste bidra till.

S
Socialdemokraterna Umeå

Kvinnohistoriskt museum är en permanent del av kommunens kulturutbud och lyfter angelägna och viktiga frågor om jämställdhet, kön och makt. De arbetar med utställningar från lokal, nationell och internationell nivå och lyfter kvinnors historia och röster tillsammans med en programverksamhet och verksamhet till skolklasser. Ett bra och viktigt komplement i Umeås offentlighet.

V
Vänsterpartiet Umeå

Det behövs en samlad historiebeskrivning gällande ex. kvinnors arbete, kvinnors kamp för lika rättigheter men även kvinnors bidrag till kultur- och samhällsutvecklingen. Det ger även kvinnor i framtiden en stabilare grund till att göra sina röster hörda och hävda sina rättigheter.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Umeå

Det är Umeå kommun som startat detta museum och det är viktigt att lyfta fram kvinnohistorien och kampen för jämställdhet. Men det kan kanske lämpa sig bättre att drivas i samverkan med länsmuseet.

Ganska bra förslag

Ar P
Arbetarpartiet tidigare Rättvisepartiet Offensiv Umeå

Kvinnohistoriska museet bör flyttas till länsmuseet varvid kommunens kostnader kan delas med andra intressenter. De dyra lokalerna i Väven kan då hyras ut till annan verksamhet.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Umeå

Extra viktig fråga

Kvinnohistoriskt museum som startade upp 2014 är inte en kommunal angelägenhet och vi står fast vid att verksamheten bör avvecklas. Kulturen ska folkbilda, utmana tankar och invanda föreställningar och därför är det inte lämpligt att kommunen finansierar ett museum som präglas av symbolpolitik och intentionen att sätta Umeå ’’på kartan’’. Avvecklingen skulle ge en besparing på drygt 12 miljoner kr

L
Liberalerna Umeå

Extra viktig fråga

Flytta relevant verksamhet till Västerbottens museum.

M
Moderaterna Umeå

Moderaterna vill avveckla Kvinnohistoriskt Museum i Väven, och det som är av bevarandevärde kan överflyttas till Västerbottens Museum. Vi finansierar sedan lång tid tillbaka Västerbottens Museum, och självklart ska kvinnors historia speglas där. Det behövs inte flera parallella museer, som ska spegla samma sak.

SD
Sverigedemokraterna Umeå

Extra viktig fråga

Vi har varit emot från dag 1. Kvinnohistoriska museet är en symbol för det kommunala slöseriet samt den politiska aktivism kommunen har i sin verksamhet. Kvinnohistoriska gör ingenting för jämställdheten i kommunen.