Val 2022 Valkompass
kommun

Starta ett kommunalt byggbolag för att lösa bostadsbristen

Om frågan
Förslaget övervägs i flera kommuner där det råder bostadsbrist. Tanken är att det ska bli billigare att bygga om kommunen bygger själv.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Umeå

Detta förslag löser inga problem, de höjer bara kostnaden!

KD
Kristdemokraterna Umeå

Det blir dyrt samtidigt som kommunen konkurrerar med marknaden.

M
Moderaterna Umeå

Det finns ett kommunalt bostadsbolag i Umeå, AB Bostaden. Men det behövs inget kommunalt byggbolag. Det finns ju redan en fungerande marknad med flera olika privata byggbolag. Kommunen ska inte in på den marknaden. Det kommer varken att gynna skattebetalarna eller hyresgästerna.

SD
Sverigedemokraterna Umeå

Byggbolag är inte lämpade för att driva i offentlig regi, i alla fall inte i Umeås storlek. Vi har en utvecklad privat sektor med år av erfarenhet. Skulle vi göra ett byggbolag skulle det inte bli billigare, om vi ens kan konkurrera för att få ihop kompetens.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Umeå

Vi ser inte att det för tillfället skulle vara en gångbar lösning utan prioriterar istället att stärka det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget AB Bostaden och fortsätta stärka bolagets ekonomi och ställning på bostadsmarknaden i Umeå.

Ganska bra förslag

Ar P
Arbetarpartiet tidigare Rättvisepartiet Offensiv Umeå

Men ska ett offentligägt byggbolag startas bör det vara rikstäckande.

MP
Miljöpartiet Umeå

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Umeå

Vänsterpartiet har länge arbetat för ett statligt ägt byggbolag för att få fart på byggandet. Senast 2022 beslutade Umeå kommunfullmäktige att avslå Vänsterpartiets motion om att starta ett eget i Umeå. Vi tror att det vore ett, av många, sätt att slå hål på den kartellbildning som skapats där priserna skenar. Om det privata bolagen tjänar multum, varför ska inte kommunen själv försöka?