Val 2022 Valkompass
kommun

Umeå ska sälja ut de kommunala hyresrätterna

Om frågan
Kommunens allmännyttiga bostadsbolag äger och förvaltar cirka 14 500 hyreslägenheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

Ar P
Arbetarpartiet tidigare Rättvisepartiet Offensiv Umeå

Kommunen är garanten för byggandet av hyresrätter.

MP
Miljöpartiet Umeå

Genom att bibehålla det kommunala hyresbeståndet kan kommunen säkerställa att det fortsättningsvis finns billiga hyresrätter som möjliggör att många kan få tillgång till en bostad i vår kommun.

S
Socialdemokraterna Umeå

Extra viktig fråga

Vi ska ha en stark allmännytta och kommunalt bostadsbolag. Det är en viktig pusselbit för att kunna säkerställa bostäder till alla. I en stad som växer och med en ung befolkning har hyresrätten en viktig roll, vilket gör att AB Bostaden fyller en viktig funktion för Umeå. Det måste också finnas prisvärda boenden. Alla ska ha råd att bo där fyller allmännyttan en viktig roll.

SD
Sverigedemokraterna Umeå

Kommunens fastighetsbestånd är värdefullt och genererar ett överskott. Att sälja ut för att finansiera nya investeringar är inte hållbart på lång sikt. Vi är starkt emot.

V
Vänsterpartiet Umeå

Extra viktig fråga

Tvärt om. Umeå ska stoppa utförsäljningarna av allmännyttan (AB Bostaden). 2017 var Vänsterpartiet en stark och högljudd motståndare när Socialdemokraterna gjort en massiv utförsäljning. I år har Vänsterpartiet fått igenom ett avtal med S som garanterar inga fler utförsäljningar till 2026!

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Umeå

Dock kan det vara så att det kan vara lämpligt att sälja en mindre del för att frigöra resurser för nyproduktion och renovering.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Umeå

Vi vill bygga fler hyresrätter! Genom att successivt avyttra delar av fastighetsbeståndet i AB Bostaden, så möjliggörs dels ökade underhållsinsatser, dels ökad nyproduktion. Det gjordes 2017, då AB Bostaden avyttrade åtta procent av beståndet. Det har möjliggjort att fler hyresrätter har kunnat byggas i Umeå av AB Bostaden, samtidigt som man gjort viktiga underhållsinsatser av kvarvarande bestånd.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Umeå

Extra viktig fråga

Vi vill att AB Bostaden kontinuerligt ser över sin fastighetsportfölj i syfte att dels kunna öka nyproduktionen av bostäder, dels klara av att hålla en hög underhållstakt i sitt fastighetsbestånd. Det var en lyckad försäljning 2017 som möjliggjorde just detta och som också gjorde att en ny aktör kom in på Umeås bostadsmarknad.

L
Liberalerna Umeå

Extra viktig fråga

Bostaden behöver ekonomi för underhåll av befintligt bestånd och för nybyggnation