Val 2022 Valkompass
kommun

Planerna på att bygga nya Ljungskileskolan vid Hälle lider ska stoppas

Om frågan
Kommunen har tagit beslut om att en ny F–9-skola ska byggas i anslutning till nuvarande låg- och mellanstadieskolan i Ljungskile. Som bygget är planerat kommer skolområdet att hamna på båda sidor om vägen Hälle lider.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Uddevalla

Extra viktig fråga

Sedan länge har behovet av ny skola funnits i Ljungskile och planeringen av denna skola påbörjades redan 2018 och första skolbyggnaden planeras färdig 2025. Utan ny skola på plats snarast kommer Uddevalla kommun istället behöva erbjuda skolplacering i Uddevalla för många barn och unga.

L
Liberalerna Uddevalla

Det finns i dagsläget inget politiskt förslag till en ny placering. Innan det ens blir en fråga i fullmäktige att ta ställning till har värdefull tid passerat. Vi vill att barnen ska få en bra skola att gå i utan att behöva bussas till andra delar av kommunen. Det ska inte finnas någon trafik genom skolan när eleverna vistas där. Om detta inte kan lösas måste vi flytta skolan.

M
Moderaterna Uddevalla

Ljungskile behöver en ny skola. Alla detaljer är ännu inte klara och vi vill att dessa utformas på ett bra sätt i dialog med föräldrar, personal och idrottsföreningar. Skolan bör när den tas i drift vara två självständiga enheter, låg/mellan- och högstadie.

S
Socialdemokraterna Uddevalla

Arbetet med att bygga en ny skola i Ljungskile har pågått under många år. Det är ett gediget arbete som har genomförts för att landa i beslutet att bygga skolan mitt i samhället. Behovet av nya och större lokaler är akut och kan inte skjutas på framtiden. Arbetet med att lösa detaljer kring trafiksituation, inre och yttre miljö pågår i samverkan med lärare, barn och andra intressenter.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Uddevalla

Ljungskiles popularitet speglas av dess befolkningsutveckling och kommunens arbete med att möta de växande behoven borde ha påbörjats långt tidigare.

Ganska bra förslag

UddP
Uddevallapartiet Uddevalla

Uddevallapartiet tror inte på megaskolor. Därför skulle en av två skolor kunna byggas på annan plats. Detta skulle ge möjlighet till ett äldreboende på samma plats. Det känns dessutom helt fel att ha en allmän väg genom ett skolområde

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Uddevalla

Extra viktig fråga

KD har varit tydliga med att vi anser att det behövs en omstart avseende både Ljungskile- och Skäretskolan. Hittillsvarande process har inte tagit hänsyn till vare sig medborgarna, personalen eller eleverna. KD vill se ett nytt alternativ som gör att vi inte skapar trafikproblem samt att medborgarna känner sig delaktiga i processen.

MP
Miljöpartiet Uddevalla

Vi vill utreda om vi inte kan hitta en bättre lösning med två skolor. Det finns i dag en lösning som verkar vara bättre än den som majoriteten (S+M+C+L) föreslår och som i bästa fall blir billigare och snabbare.

V
Vänsterpartiet Uddevalla

Vi i Vänsterpartiet anser att den föreslagna skolan inte ska byggas. I Ljungskile har det bildats en aktionsgrupp som motsätter sig att den föreslagna skolan byggs. De har också tagit fram ett annat förslag till skolbyggnader som ur säkerhetssynpunkt och arbetsmiljösynpunkt är mycket bättre. Det förslaget vill ansvariga politiker inte ens titta på.