Val 2022 Valkompass
kommun

Asylsökande ska få bosätta sig var de vill i Uddevalla

Om frågan
Asylsökande som bosätter sig i Norra Dalaberg, Norra Hovhult eller Tureborg–Stenbacken i Uddevalla mister sin rätt till ekonomiskt bidrag, enligt en undantagsregel som godkänts av Migrationsverket. Det här förslaget innebär att kommunen slopar undantaget och låter asylsökande bosätta sig var de vill.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Uddevalla

Uddevalla har haft ett stort mottagande under flera år, och har fått ett statligt undantag enligt EBO-lagen just för att undvika att våra socialt utsatta områden fylls på ytterligare.

SD
Sverigedemokraterna Uddevalla

Rätten att själv få välja har resulterat i asylsökande koncentreras till vissa områden där deras släktingar och landsmän bor, och där hyran är låg. Det har inneburit ökad segregation, utanförskap och trångboddhet, och en ond cirkel som i slutändan skapar ytterligare problem i form av låg sysselsättning, högt bidragsberoende, bristande utbildning, stor otrygghet, kriminalitet, och så vidare.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Uddevalla

Det riskerar öka trycket på socialt utsatta områden och risken för att den asylsökande isoleras från samhället i trångbodda lägenheter.

L
Liberalerna Uddevalla

Möjligheten att själv bestämma var man vill bo ska fortsatt vara stor, men hänsyn behöver också tas till integration och skapa möjligheter att komma in i samhället på ett bra sätt.

S
Socialdemokraterna Uddevalla

Den fria bosättningspolitiken har medfört att många bor trångt och blir beroende av andra. Att skapa en ordnad mottagning ger möjlighet att sätta in stöd och hjälp för att få en så bra start som möjligt för att komma in i samhället, studera och få ett jobb. Att bryta boendesegregationen är viktigt.

UddP
Uddevallapartiet Uddevalla

Vi tror inte att integration underlättas om de asylsökande söker sig till givna platser för att andra med samma ursprungsspråk redan finns där

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Uddevalla

Extra viktig fråga

Dagens bostadspolitik skapar stora integrationsproblem då alla hyreslägenheter i praktiken är samlade i ett fåtal bostadsområden. KD vill att hyresrätter ombildas till olika former av egnahemsbostäder samtidigt som vi bygger nya hyresrätter i andra stadsdelar och på så sätt får vi på sikt en bättre befolkningssammansättning i hela kommunen vilket är viktigt om vi skall förbättra integrationen.

MP
Miljöpartiet Uddevalla

Det bästa hade varit om vi inte hade haft en segregation i Uddevalla, att vi hade haft samma befolkningssammansättning på Ammenäs som på Dalaberg, men bostäderna är mycket dyrare på Ammenäs och man måste ha bil. Därför söker asylsökande sig till dels där det är billigt, dels där de kan få hjälp trygghet från landsmän. Det är absurt att flyktingar från Ukraina inte får bo hos släkt och vänner.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Uddevalla

Extra viktig fråga

Rätten till asyl är en självklarhet för oss och aldrig förhandlingsbar på några politiska nivåer. Alla som behöver skydd i Uddevalla ska få det. Efter beslut om att få stanna i Sverige ska man kunna söka bostad i hela kommun. Idag finns beslut om att man inte får dagersättning om man bosätter sig på Hovhult, Dalaberg eller Tureborg. Det beslutet vill vi riva upp.