Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Uddevalla

Det finns redan begränsningar i vad kommunen får göra. Men förslaget innebär att om en ny privat verksamhet etablerar sig i Uddevalla så skulle de kunna kräva att kommunen lägger ner sina bolag. De är Uddevalla Energi, Ua Omnibus, Ua Turist, Ua Hamn, Ua Vatten och moderbolaget Ua Utveckling.

S
Socialdemokraterna Uddevalla

Varje år prövas våra kommunala bolag mot lagen om otillbörlig konkurrens. Det finns värden i att medborgarna äger inflytande och påverkansmöjlighet vad gäller energi, kollektivtrafik, boende , fritidsaktiviteter med mera.

V
Vänsterpartiet Uddevalla

Kommunen ska äga och förvalta bolag. Vi ser på flera håll hur det är mer ekonomiskt försvarbart för medborgarna att kommunen äger.

Ganska dåligt förslag

UddP
Uddevallapartiet Uddevalla

Lätt att generalisera här. De företag kommunen har är i allmänhet även samhällsekonomiskt givande. Vi tror heller inte att kommuninvånarna skulle tjäna på att avveckla det kommunala bussbolaget. För att ersättas med vad? Kommunen skall däremot inte bedriva eller starta verksamhet som missgynnar lokala företagares satsningar

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Uddevalla

Kommunala bolag ska inte konkurrera med privata näringslivet och kommunala bolag ska verka endast inom områden där det inte finns marknadsmässiga förutsättningar för privata näringslivet.,

L
Liberalerna Uddevalla

Vissa kommunala bolag bör finnas kvar med hänvisning till samhällsintresse och beredskap. Men många bolag går idag med förlust, flera bolag bedriver verksamhet som är utanför kommunens kärnverksamhet. Vår inställning generellt är att kommunen inte ska konkurrera med varken föreningslivet eller näringslivet.

M
Moderaterna Uddevalla

Vi vill sälja Uddevalla Omnibus AB, då fortsatt kommunal drift av bolaget innebär en väldigt stor risk för skattebetalarna.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Uddevalla

Extra viktig fråga

Kommunen skall hålla sig till sin kärnverksamhet. Därutöver skall ideella föreningar, stiftelser och bolag ta ansvar för det som de är bra på. Samtidigt finns bolag som är samhällsviktiga ex vatten och avlopp samt fjärrvärme och energi. I dessa fall kan vi tänka oss att kommunen äger dem då bolagen befinner sig på en "monopolmarknad".

SD
Sverigedemokraterna Uddevalla

Kommunen har som regel ingen anledning att verka där i sig självt fungerande marknad råder