Val 2022 Valkompass
kommun

Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst

Om frågan
Kommunen kan välja att själv driva den omsorg som behövs, att teckna avtal med vissa privata aktörer eller att låta alla privata aktörer som uppfyller kraven att etablera sig i kommunen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Tierp

Extra viktig fråga

Skattepengarna ska gå till verksamheterna och komma vård- och omsorgstagarna och de anställda till del. Skattepengarna ska inte gå till att berika aktieägare.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Tierp

De företag som sköter sig får absolut driva t ex äldreboenden men vi behöver ta tillbaka kontrollen över välfärden och de pengar som är avsatta till vård och omsorg ska gå till vård och omsorg och inte till vinst!

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Tierp

Lokalt tycker vi dock att det kan behövas bättre kontroll av dom privata initiativen

L
Liberalerna Tierp

Liberalerna är för frihet och frihet skapas genom valmöjligheter. Vi ser inget hinder i att privata företag kan driva hemtjänst och äldreboenden så länge de håller en bra kvalitet och att vinstuttagen inte går ut över kunderna.

MP
Miljöpartiet Tierp

Miljöpartiet är öppna för såväl offentliga som privata driftsformer men vi är emot vinstintressen i välfärdssektorn. Vi anser också att privata äldreboenden/hemtjänst ska upphandlas, inte öppnas helt på eget bevåg. Då kan kommunen ha ett tydligt kravställande och kontroll på verksamheten.

SD
Sverigedemokraterna Tierp

Det väsentliga är att våren sköts på ett bra sätt, inte vem som är utförare. Vi är inte mot privata äldreboenden och hemtjänst, men det är inget självändamål.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Tierp

Extra viktig fråga

Hösten 2020 öppnade ett privat särskilt boende där kommunen köper platser idag.

M
Moderaterna Tierp

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering