Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska ansvara för en stor tillgång till publika laddstolpar för elbilar

Om frågan
Den som ska färdas med elbil behöver kunna ladda batteriet. Det här förslaget innebär att kommunen ska ansvara för att det finns publika laddplatser där det saknas eller finns få.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Tierp

Vi måste börja med att se till att det finns nog med elkraft i Sverige, läs kärnkraft, när det finns nog av det kan man titta på nästa steg , fortfarande dock tveksamt om det är en kommunal fråga

M
Moderaterna Tierp

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Tierp

Det finns redan laddplatser på fler håll i kommunen och det finns gränser för hur mycket ny infrastruktur kommunen kan ansvara för. Det är en prioriteringsfråga.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Tierp

En del i den nya infrastrukturen. Finns inte möjligheten att näringslivet bygger ut behöver kommunen vara på banan. Det är viktigt att det finns smidiga betallösningar för användarna så att kostnaden för etablering och drift täcks och att kommunen inte konkurrerar med privata företag som etablerar laddstolpar.

L
Liberalerna Tierp

Kommunen behöver ansvara för laddstolpar ja men tillgången beror bland annat på efterfrågan. Finns inte efterfrågan så behövs inte en stor tillgång.

S
Socialdemokraterna Tierp

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Tierp

Tierps kommun har redan idag genom klimatklivet etablerat publika laddstolpar vid pendlarparkeringen i Tierp och Örbyhus och det bör även etableras vid övriga Upptågsstationer i kommunen samt övriga större pendlarparkeringar. Det är också mycket viktigt att allmännyttan, Tierpsbyggen, etablerar laddstolpar vid samtliga sina fastigheter så att även boende i hyresrätt kan gå över till elbil.

V
Vänsterpartiet Tierp

Samhällsplanering och infrastruktur är en kommunal angelägenhet. En kommunägd elproduktion med fokus på utbyggnad av förnyelsebar grön elproduktion vore ypperligt för att göra publika laddstolpar möjliga.