Val 2022 Valkompass
kommun

Kommuner ska själva få bestämma hur många nyanlända flyktingar de vill ta emot

Om frågan
Ett antal kommuner har de senaste åren varit kritiska till den sk bosättningslagen. Lagen ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd ut till landets olika kommuner. De kritiska kommunerna anser att lagen inte är förenlig med det kommunala självstyret.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Tierp

Nationell fördelning utifrån kommunernas storlek och möjlighet till bra mottagande är grundläggande för en fungerande integration.

MP
Miljöpartiet Tierp

Alla kommuner behöver bidra i mottagandet av våra nya svenskar.

S
Socialdemokraterna Tierp

Vi måste ta ett gemensamt ansvar!

V
Vänsterpartiet Tierp

Här behöver alla kommuner ställa upp solidariskt.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Tierp

Kommunerna ska inte kunna bestämma själva hur många nyanlända de ska ta emot däremot behöver det finnas en max procentsats. Får kommunerna bestämma själva så kommer många kommuner att säga nej. Vi behöver ha en spridning av nyanlända i våra kommuner för att lättare kunna lösa integrationsproblemen som finns.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Tierp

Mycket bra förslag, vi har ju även en lokal motion om hur man kan motverka så kallad social dumpning, alltså att " rikare " kommuner dumpar flyktingar till fattigare kommuner

M
Moderaterna Tierp

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Tierp

Extra viktig fråga

Hela den svenska invandringspolitiken är felinriktad. På kommunal nivå är det skälet till att vi i SD motsätter oss fortsatt asylantmottagning. Det är dyrt och kommer att leda till stora påfrestningar för de kommunala verksamheterna. Det räcker med att se på de kommuner som hittills har varit stora mottagare av migrationsvågor. Det har inte gått så bra.