Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska finansiera fler billiga hyreslägenheter

Om frågan
Kommuner kan till viss del påverka hyresnivåerna genom sina kommunala bostadsbolag, allmännyttan. Eller genom att ställa krav på hyresnivåer i samband med försäljning av kommunal mark.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Tierp

Kommunen ska inte med skattemedel finansiera byggande av hyresrätter. Det statliga stödet för hyresrätter har försvunnit och det har tidigare hållit hyresnivåerna nere i nyproduktion. Återinförande av det stödet bör istället vara aktuellt om man önskar skattesubvention av bostadsbyggande/låga hyror. Kommunens kommunala bolag kan däremot utveckla effektivare byggprocess för att sänka hyresnivån.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Tierp

Alla kommuner har ju redan egna bostadsbolag och insatsen bör göras den vägen, kanske med hjälp av och i samarbete med kommunen

MP
Miljöpartiet Tierp

Vi ser detta som ett statligt ansvar och har inom rikspolitiken drivit igenom ett investeringsstöd för nybyggnation av hyresrätter. Detta försvann 2022 när M/SD/KD-budgeten röstades igenom i Riksdagen dec 2021 och det har bl.a. lett till att Tierpsbyggens nygyggnation i Örbyhus centrum fått skjutas på framtiden. Miljöpartiet vill att investeringsstödet ska återinföras.

M
Moderaterna Tierp

Vi ser gärna fler privata aktörer på bostadsmarknaden och anser att Tierpsbyggen (ABTB) har en alltför dominerande ställning.

SD
Sverigedemokraterna Tierp

Tierps kommun har redan planerat för omfattande nybyggnationer i bl.a. Örbyhus. Mer omfattande subventioner och försök att hålla nere hyresnivåerna för nybyggda bostäder på politisk väg skulle snabbt leda till ekonomiska problem för Tierpsbyggen. Kostnadsökningarna för nybyggnationer är för närvarande höga.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Tierp

Vi har just nu en bostadsmarknad som inte är tillgänglig för alla. Många har idag svårt att betala hyra och svårt att hitta lägenheter. Har kommunen möjlighet absolut kan det vara bra att kunna hjälpa till med en finansiering av billiga hyreslägenheter men det får aldrig leda till en ökad bostadsegregation.

Mycket bra förslag

S
Socialdemokraterna Tierp

Extra viktig fråga

Alla måste ha råd med en bostad. Men för att det ska vara möjligt att bygga hyresrättar där vanligt folk har råd att bo krävs att det nationella investeringsstödet återinförs.

V
Vänsterpartiet Tierp

Extra viktig fråga

Bostadsbristen är en bromskloss både för lokalsamhällen, arbetstagare och arbetsgivare. När vi gör de nödvändiga framtidsinvesteringarna i nya bostäder har vi en fantastisk chans. Med större kontroll och planering från kommunens sida, kan byggandet både öka i takt och bli miljösmart och lagra kol istället för att släppa ut koldioxid.