Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Tidaholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Tidaholm

Extra viktig fråga

Vårt kommunala bolag behövs för att det ska finnas bostäder till alla. Vi ser inte att samhället utvecklas mot ett jämställt samhälle om privatisering är grundstommen.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Tidaholm

De kommunala bolagen agerar idag på en konkurrensutsatt marknad och har liknande villkor som gäller för den privata. Däremot finns vissa skyldigheter och en del organisatoriska ålägganden som inte finns inom den privata sfären. Kommunala bolag bidrar med ett socialt ansvar och en hållbar utveckling på elnät, fiber samt energiförsörjning för hela kommunen.

MP
Miljöpartiet Tidaholm

Det är inget självändamål att kommunen driver bolag utan det ska endast ske om det finns ett syfte med det. I Tidaholms kommun anser vi inte att det finns några kommunala bolag som skulle kunna avvecklas.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Tidaholm

Vi är inte emot kommunala bolag, men det privata näringslivet behöver få fungera på en fri marknad. Kommunen har också en uppgift att verka för ett positivt näringsliv och där kan det bli en motsättning om man samtidigt bedriver konkurrens.

L
Liberalerna Tidaholm

Kommunen ska inte konkurrera med privata företag. Däremot tycker jag att det är helt okey att ett kommunalt bostadsbolag finns för att tillse att behovet av lägenheter fylls.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Tidaholm

Vi välkomnar privata aktörer där det är möjligt.

SD
Sverigedemokraterna Tidaholm

Här måste vi se till förslaget i frågan, och i detta fall skall inte vår kommun konkurrera med privata marknaden.