Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att minska skatteutjämningen till andra kommuner

Om frågan
I Sverige betalar kommuner med stora skatteintäkter bidrag till kommuner med låga skatteintäkter, så kallad skatteutjämning. Solna är en av kommunerna med stora skatteintäkter och bidrar med nästa mest pengar till andra kommuner i landet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Solna

Solna bidrar mycket till skatteutjämningssystemet. Det kan locka att kräva att pengarna ska stanna i Solna men vi vill att hela Sverige ska leva. Det är mycket dyrare att bedriva förskola, skola och äldreomsorg på landsbygden och i de flesta kommuner bor det dessutom fler barn och äldre än i Solna. Solna är en rik kommun med många fördelar och skatteutjämning är en rättvisefråga.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Solna

Skatteutjämningssystemet är betydelsefullt för att hela Sverige ska kunna fungera. Däremot är det viktigt att de kommuner som tar emot pengar använder dem på ett ansvarsfullt sätt vilket inte alltid har varit fallet.

S
Socialdemokraterna Solna

Utjämningssystemet ska skapa likvärdig välfärd i hela landet, då kommuners skiljer sig radikalt i demografi och skattekraft. Av 290 kommuner är det bara ett tional som, majoriteten i Stockholm, som är nettobetalare till systemet. Att Solna betalar beror alltså inte på politisk färg utan på vi har väldigt få barn och få pensionärer i kommunen, samtidigt som många solnabor är höginkomsttagare.

V
Vänsterpartiet Solna

Solna har ett unikt demografiskt läge med få gamla och få unga samtidigt som man har väldigt många invånare i arbetsför ålder, varav många dessutom har höga inkomster. Skatteutjämningssystemet har sina brister men det är rimligt att vi hjälps åt så att hela Sverige kan leva.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Solna

För Centerpartiet vill vi att landsbygdskommuner med tuffa ekonomiska villkor kompenseras ekonomiskt. Men även Stockholmsregionen har stora utmaningar. Idag står Stockholms län för nära hälften av den totala statliga skatteintäkten, samtidigt som vår region och kommuner i vårt län totalt bidrar mest till inkomstutjämningen. Vi anser därför att skatteutjämningssystemet ska ses över.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Solna

Självklart behövs någon typ av utjämning mellan Sveriges 290 kommuner. Men det är inte rimligt att Solna i år betalar över en miljard till andra kommuner. Det är inte alltid små landsortskommuner utan städer som till exempel Malmö som är stora mottagare av utjämningen och inte alltid använder pengarna på ett klokt sätt.

M
Moderaterna Solna

Socialdemokraterna i regeringen tar årligen 15 000 kronor från varje solnabo i utjämningsskatt för att ge till Malmö som de själva kört i botten. Detta slöseri arbetar vi på att stoppa. Vi kommer alltid att stå på Solnabornas sida mot socialdemokrater som gör allt för att sätta käppar i hjulet på den positiva utvecklingen.

SD
Sverigedemokraterna Solna

Ja! Solna ska först och främst satsa mer på sin kärnverksamhet. Skatteutjämningssystemet bör ses över så att Solna som kommunen inte missgynnas på grund av att det saknas incitament för andra kommuner att hålla budgeten inom ramarna.