Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Solna

Centerpartiet vill ha hållbar mat i skolan varje dag och att det likaså ska finnas vegetariskt alternativ varje dag. Val om köttfria dagar ska vara upp till skolorna, både personal och elever, och inte styras politiskt. Centerpartiet vill främja ekologiskt och närproducerat genom offentliga upphandlingar.

KD
Kristdemokraterna Solna

Extra viktig fråga

Barn behöver protein för att växa, och att med ideologiskt tvång införa två köttfria skoldagar i veckan riskerar att göra att barn helt hoppar över lunchen. Däremot ska det alltid finnas vegetariska alternativ i skolbespisningen.

L
Liberalerna Solna

Redan idag serveras det minst en vegetarisk rätt per dag. Vi är för valfrihet och då är det viktigt att den också omfattar fler.

M
Moderaterna Solna

Vi tror inte på tvång, istället tror vi på valfrihet. Det finns redan idag möjlighet att äta vegetariskt alla dagar i veckan, för den som vill ha det.

SD
Sverigedemokraterna Solna

Nej! Det ska råda fritt val för eleverna, i den mån det är möjligt, av den mat som serveras i Solnas förskolor och skolor. Maten ska vara både näringsrik och inbjudande för barn och ungdomar. Solna ska i första hand prioritera svensk, närproducerad och gärna ekologisk mat. Kött från djur som utsatts för onödigt lidande, såsom till exempel ritualslakt, skall ej serveras i Solnas skolor.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Solna

Det är viktigt att skolmaten är näringsrik och god mat så att eleverna kan äta sig mätta. Vi vill att alla Solnas skolor ska erbjuda minst två rätter dagligen, varav minst ett ska vara vegetariskt. Vällagad vegetarisk mat är både mättande och bättre för klimatet. Vi välkomnar därför förslag om att två dagar i veckan ska vara helt vegetariska.

V
Vänsterpartiet Solna

Vår höga köttkonsumtion bidrar till klimatförändringarna och är dålig för hälsan och måste därför minska. Vi vill se högre kvalitet på den vegetariska maten som idag serveras i skolorna och att den totala köttkonsumtionen i skolorna ska halveras, men det behöver inte ske just genom två köttfria dagar.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Solna

För att uppnå Solnas mål att vara en klimatneutral stad senast 2045 måste vi minska klimatpåverkan från kommunens måltider. Det mest effektiva sättet att göra det är att minska på andelen kött eftersom köttindustrin globalt sett står för lika stora klimatutsläpp som hela transportsektorn. Vi vill se mer vegetariskt och även ekologiskt på tallrikarna i Solnas skolor.