Val 2022 Valkompass
kommun

Möjligheten att driva Sollefteå sjukhus i alternativ form ska utredas

Om frågan
En modell som har diskuterats är Norrtäljemodellen. Den innebär att kommunen och regionen samarbetar och driver sjukvård och kommunal omsorgsverksamhet i ett gemensamt vårdbolag.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Sollefteå

Fokus måste ligga på en jämlik och nära akutsjukvård och BB i Sollefteå. Sollefteå sjukhus är viktigt för att hela Västernorrland ska kunna leva och utvecklas, det är också viktigt ur ett totalförsvarshänseende.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Sollefteå

Om man med alternativa driftsformer menar ett sammanhållet vårdområde tillsammans med kommunen är det en bra ide att utreda detta.

SD
Sverigedemokraterna Sollefteå

SD Sollefteå anser att förutsättningarna för ett sjukhus i Sollefteå har förändrats i och med etableringen av regementet. Därför är det inte orimligt att undersöka om det finns ekonomi och intresse att hitta en ny form för sjukhus i Sollefteå. En förutsättning är då att regionens ekonomi medger detta. Viktigast är dock att landsbygdens folk kan få ett snabbt och omhänder genom ambulanssjukvården.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Sollefteå

Extra viktig fråga

Ett sätt att kunna utveckla sjukhuset

V
Vänsterpartiet Sollefteå

Extra viktig fråga

Vänsterpartiet har länge både på kommunal nivå och regional nivå förespråkat Norrtäljemodellen som en alternativ form för driften av Sollefteå sjukhus. Det innebär kortfattat att regionen och kommunen samarbetar och blir en gemensam huvudman, dvs att man tar ansvaret tillsammans för vården.

VSKB
Västra Initiativet Sollefteå

Det är av stor vikt att behålla och utveckla Sollefteå sjukhus med kommande inflyttning och för kommunens utveckling. Alternativa former som intraprenad ska förespråkas