Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till vindkraft

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet. En kommun kan i dag säga ja eller nej till ett vindkraftsbygge när som helst i tillståndsprocessen.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Sollefteå

Vänsterpartiet Sollefteå är överlag positiva till Vindkraft. Det är ett energislag som behövs för en klimatomställning. Däremot så är Sollefteå kommun redan en av Sveriges största vindkraftproducenter, så innan vi säger JA till fler kraftverk, vill vi se att staten lagstiftar bättre ersättning till kommunerna. Ett system likt det i Norge hade kunnat ge kommunen 250 miljoner kr per år till välfärd.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Sollefteå

Centerpartiet har en restriktiv hållning till fortsatt utbyggnad av vindkraft i vår kommun. Varje park ska behandlas enskilt. Fokus måste ligga på att värden som skapas i bygden stannar i bygden. Detta är något som Centerpartiet drivit i decennier och nu börjar även fler riksdagspartier att inse detta.

M
Moderaterna Sollefteå

Just nu är det redan tillräckligt som är etablerat eller har tillstånd

S
Socialdemokraterna Sollefteå

Sollefteå kommun har tagit ett stort och tar ett stort ansvar för Sveriges energiproduktion genom vatten och vind. Nu måste andra ta sitt ansvar och elen ska i större utsträckning produceras där den konsumeras. Därför måste varje enskilt vindkraftsärende prövas utifrån en försiktighetsprincip, den lokala delaktigheten större och återbäringen öka.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Sollefteå

Extra viktig fråga

Vindkraftverken hindrar samernas renhållning, skadar djurlivet - dödar bl.a. stora rovfåglar, mm. Dessutom försämras förutsättningarna för jakt. Markpriserna i närheten av vindkraftverken sjunker drastiskt. Närboende störs av buller mm. Stora markområden tas i anspråk för fundament och vägar. Ingen ordentlig miljöprövning görs innan bygglov trotts att det handlar om storindustri för elproduktion.

VSKB
Västra Initiativet Sollefteå

Extra viktig fråga

De tidigare redan beviljade vindkraftparkerna i kommunen räcker. Vi arbetar för att få ersättning för de naturresurser som exploaterats i form av vatten- och vindkraft.