Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att återinföra BB och akuten på Sollefteå sjukhus

Om frågan
Efter ett politiskt beslut i Region Västernorrland las BB och den akuta kirurgin ned på Sollefteå sjukhus i januari 2017. Beslutet orsakade stora protester. BB finns idag på Sundsvalls och Örnsköldsviks sjukhus.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Sollefteå

Det är tyvärr inte möjligt att få en förlossningsklinik som är tillräckligt patientsäker för mamma och barn.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Sollefteå

Vi har vid flera tillfällen de senaste åren, tillsammans med samtliga partier i Sollefteå kommun uttryckt denna vilja. Det är dock inte kommunen som ansvarar för dessa verksamheter, men vi kan ändå bedriva opinion i frågan.

SD
Sverigedemokraterna Sollefteå

Om det går att skapa en ekonomi i regionen som räcker till förslaget så är det bra att BB och akut finns i Sollefteå. Om nya arbetstillfällen kommer med nya satsningen i Junsele, Långsele och regementsetableringen kan antalet yngre i barnafödande ålder öka vilket ger ett bättre underlag än i dag för BB. Ett akutsjukhus i inlandet behövs alltid men frågan är om ekonomin i regionen tillåter det.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Sollefteå

Extra viktig fråga

Som kommunpolitiker arbetar vi för våra kommuninvånares bästa, trygghet och möjlighet att leva och utvecklas här. Sollefteå sjukhus akutverksamhet och BB är fundamentala delar för att våra kommuninvånare ska kunna känna trygghet möjlighet att leva och verka här. Sollefteå sjukhus akutverksamhet och BB är viktig för ortens attraktionskraft, totalförsvarsförmågan och den regionala utvecklingen.

V
Vänsterpartiet Sollefteå

Extra viktig fråga

Nedläggningen av Sollefteå BB var ett dråpslag för Sollefteå. Många av våra partikamrater är engagerade i BB-ockupationen och har ofta synts i nationell TV där saken diskuterats. Sollefteå kommun ska absolut göra det man kan för att påverka regionens beslut att återigen öppna Sollefteå BB.

VSKB
Västra Initiativet Sollefteå

Vi vill återinföra akutkirurgi, ortopedi, barnavdelning, BB och förlossning på Sollefteå sjukhus. Alternativa driftsformer som intraprenad förespråkas. Samarbete mellan kommun, region och andra är ett måste för återuppbyggnad och utveckling.