Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Söderköping

Vi vill stärka och förbättra arbetet genom ökad kompetens och stabilitet för de äldre, detta ger också en bättre arbetsmiljö. Ökad kontinuitet, trygghet i att så ofta som möjligt möta samma personer är viktigt. Ett bra samarbetsklimat mellan olika professioner och team-möten minskar stress och oro, nära till bra stöd i svåra situationer samt en flexibilitet att ha mer personal vid ökad vårdtyngd.

M
Moderaterna Söderköping

Arbetstidsmåttet är i huvudsak en nationell fråga som avgörs mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Kommunen ska alltid sträva efter goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö.

SD
Sverigedemokraterna Söderköping

Extra viktig fråga

Resurserna måste i första hand användas till att förbättra arbetsmiljön för vård- och omsorgspersonal, öka grundbemanningen och höja lönerna för undersköterskor. Då orkar fler arbeta heltid och de som önskar kan arbeta deltid och ändå ha en lön som de kan leva på. Planering och organisation måste ske verksamhetsnära och minutstyrningen inom hemtjänsten liksom fasta semesterperioder måste bort.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Söderköping

Kommunal service är inte till för sin egen skull utan för kommuninvånarna. God arbetsmiljö, bra lönevillkor och givande arbetsuppgifter ska alla kommunanställda erbjudas. Dock är det servicen till medborgarna som ska vara i fokus.

L
Liberalerna Söderköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Söderköping

Extra viktig fråga

Detta är ett viktigt politiskt förslag som vi driver i hela landet. Kortare arbetsdag är viktigt för att behålla god hälsa bland personalen. Att på olika sätt sänka arbetstiden är särskilt viktigt i arbeten som är fysiskt krävande, exempelvis inom äldreomsorgen.

S
Socialdemokraterna Söderköping

Extra viktig fråga

Vi tycker att det är ett mycket bra förslag att vårdpersonalen får sänkt arbetstid med bibehållen lön. Alla ska kunna orka arbeta heltid och inte förlora lön ifall vi skulle sänka arbetstiden som räknas som heltid.

V
Vänsterpartiet Söderköping

Det är vår långsiktiga ambition och vi skulle gärna genomföra ett försök i närtid. Kommunen kommer stå inför ett mkt stort rekryteringsbehov de kommande åren. Att kunna erbjuda fördelaktiga villkor är viktigt. Vi vet också att sjukskrivningstalen minskar med arbetstidsförkortning. Arbetstidsförkortning är ett sätt att bygga friskare arbetsplatser och, långsiktigt, även en bättre ekonomi.