Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska bli lättare att bygga bostäder i sjönära lägen

Om frågan
Kommunen kan välja att undanta områden från strandskyddet samt att underlätta för bebyggelse utanför strandskyddsgränsen genom att till exempel besluta om detaljplaner.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Söderköping

Extra viktig fråga

Strandskyddet behöver värnas, då det ger oss möjlighet att vandra och bada vid kuster, sjöar och vattendrag. Strandskyddet värnar också djur och växter i en känslig miljö. Det finns platser i Söderköping där det går att bygga fler bostäder, utveckla naturturism, lantbruk eller annan verksamhet utan att det skulle skada naturen eller allemansrätten, där ska det gå att få dispens från strandskyddet.

V
Vänsterpartiet Söderköping

Det är redan idag möjligt att få dispens. Vi anser inte att den möjligheten behöver utökas. Reglerna finns av en anledning och ger förutsättningar för allemansrätten och allas möjlighet att komma ut i naturen samtidigt som det gynnar biologisk mångfald, fågelliv osv. Det är viktiga principer som vi anser värda att bevara.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Söderköping

Det behövs fler bostäder och det kan vara postitivt att bygga inom strandskyddade områden. Då krävs det att det inte har en allt för negativ inverkan på naturen och allemansrätten.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Söderköping

Extra viktig fråga

Centerpartiet ska göra allt som går för att möjliggöra byggnation i sjönärna lägen där det är möjligt och lämpligt. Centerpartiet har på riksnivå försökt få igenom lättnader för att möjliggöra byggnation i sjönära lägen. Tyvärr blev det nedröstat men trägen vinner.

KD
Kristdemokraterna Söderköping

Strandskyddet bör göras om i grunden så att möjligheterna till etablering av boende och verksamheter i strandnära läge blir mer förutsägbart genom en tydligare lagstiftning. Idag är regelverket för stelbent och inte anpassat efter de olika förutsättningar som finns i vårt land. Det är orättvist utformat då det ofta är okej att bygga när vatten i storstäder men inte på landsbygden.

L
Liberalerna Söderköping

Extra viktig fråga

Människor ska ha frihet att bosätta sig där de önskar. All exploatering ska dock ta hänsyn till gällande regler och lagar.

M
Moderaterna Söderköping

Extra viktig fråga

Förslaget kräver lagändringar. Moderaterna är beredd att såväl nationellt som lokalt verka för dessa förändringar.

SD
Sverigedemokraterna Söderköping

Söderköping är en kommun med både skärgård, sjöar och vattendrag. Det måste bli enklare att bygga sjönära och kommunen bör ha större rådighet och inflytande över strandskyddsfrågor.