Val 2022 Valkompass
kommun

Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska

Om frågan
Syftet med förslaget är att säkra att personalen och brukarna kan göra sig förstådda med varandra på svenska.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Söderköping

Det bör vara upp till arbetsgivaren att ställa krav på språkkunskaper, och detta kan lätt bedömas under anställningsintervjun, ett formellt språktest riskerar att bli ett trubbigt verktyg.

V
Vänsterpartiet Söderköping

Att den som jobbar i omsorgen kan kommunicera är viktigt ur flera perspektiv, det är en helt central del av omvårdnaden och mötet med människor men det krävs också för att kunna dokumentera, vilket är en del av jobbet. Men istället för språktester tror vi på att erbjuda språkutbildning, så tidigt som möjligt, och att avsätta resurser så att introduktionen får/kan ta tid och håller hög kvalitet.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Söderköping

Vi ser kunskaper i svenska som en självklarhet när man arbetar med människor. Kommuner ska inte tolka språkkrav på olika så det behövs en enhetlig standard som man utgår ifrån för att säkerställa att det är liknande krav överallt.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Söderköping

Språket är nödvändigt för att kunna kommunicera. För att både anställda och brukare ska kunna prata med varandra så är språket viktigt.

KD
Kristdemokraterna Söderköping

JA, språket är ett viktigt och avgörande verktyg i god omsorg och trygghetsskapande bemötande. Där till behövs en god kunskap och etik i text för en god dokumentation. Vi tycker även att alla nyanställda ska lämna utdrag ur brottsregister

L
Liberalerna Söderköping

Extra viktig fråga

Det är en självklarhet att anställda ska behärska språket.

M
Moderaterna Söderköping

Extra viktig fråga

En fundamental rättighet för våra gamla. Det avgörande för en bra vård är att personal och de gamla kan kommunicera på ett tydligt sätt.

SD
Sverigedemokraterna Söderköping

Extra viktig fråga

Det är en självklarhet att våra äldre och omsorgsbehövande ska mötas av personal som behärskar svenska språket och har adekvat utbildning och är lämpliga för yrket. Utan tillräckliga kunskaper i svenska språket riskeras patientsäkerheten och det skapar otrygghet hos såväl omsorgstagare som anhöriga.