Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska
Ganska dåligt förslag
MPMiljöpartiet Söderköping
Det bör vara upp till arbetsgivaren att ställa krav på språkkunskaper, och detta kan lätt bedömas under anställningsintervjun, ett formellt språktest riskerar att bli ett trubbigt verktyg.
VVänsterpartiet Söderköping
Att den som jobbar i omsorgen kan kommunicera är viktigt ur flera perspektiv, det är en helt central del av omvårdnaden och mötet med människor men det krävs också för att kunna dokumentera, vilket är en del av jobbet. Men istället för språktester tror vi på att erbjuda språkutbildning, så tidigt som möjligt, och att avsätta resurser så att introduktionen får/kan ta tid och håller hög kvalitet.
Ganska bra förslag
SSocialdemokraterna Söderköping
Vi ser kunskaper i svenska som en självklarhet när man arbetar med människor. Kommuner ska inte tolka språkkrav på olika så det behövs en enhetlig standard som man utgår ifrån för att säkerställa att det är liknande krav överallt.
Mycket bra förslag
CCenterpartiet Söderköping
Språket är nödvändigt för att kunna kommunicera. För att både anställda och brukare ska kunna prata med varandra så är språket viktigt.
KDKristdemokraterna Söderköping
JA, språket är ett viktigt och avgörande verktyg i god omsorg och trygghetsskapande bemötande. Där till behövs en god kunskap och etik i text för en god dokumentation. Vi tycker även att alla nyanställda ska lämna utdrag ur brottsregister
LLiberalerna Söderköping
Det är en självklarhet att anställda ska behärska språket.
MModeraterna Söderköping
En fundamental rättighet för våra gamla. Det avgörande för en bra vård är att personal och de gamla kan kommunicera på ett tydligt sätt.
SDSverigedemokraterna Söderköping
Det är en självklarhet att våra äldre och omsorgsbehövande ska mötas av personal som behärskar svenska språket och har adekvat utbildning och är lämpliga för yrket. Utan tillräckliga kunskaper i svenska språket riskeras patientsäkerheten och det skapar otrygghet hos såväl omsorgstagare som anhöriga.