Val 2022 Valkompass
kommun

Övervakningskameror ska sättas upp på gågatan i Söderhamn

Om frågan
Flera kommuner har på senare tid satt upp kameror på offentliga platser för att öka tryggheten. För det krävs tillstånd, och kommunen måste visa att det finns problem med brottslighet där bevakningen ska ske, som är större än integritetsintresset.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Söderhamn

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Söderhamn

Vi tycker att det är fel att använda skattepengarna till fler kameror längs gågatan i stället för att satsa på civilsamhället, socialt arbete och förebyggande arbete mot framför allt narkotikadödligheten. Söderhamn behöver en samhällsplanering för trygghet och säkerhet i hela kommunen. Den upplevda otryggheten i centrum löser man inte med kameror - den löser man med jämlikhet och sociala insatser.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Söderhamn

Kan det hjälpa folk att känna sig tryggare och att färre brott/bus begås, absolut! Den som har rent mjöl i påsen har ju inget att vara generad över.

S
Socialdemokraterna Söderhamn

Kommunen måste också prioritera förebyggande insatser. Målsättning ska alltid vara att kameror inte ska behövas, utan trygghet ska kunna skapas även på andra sätt.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Söderhamn

Extra viktig fråga

Centerpartiet vill ha en tryggare kommun. Övervakningskameror på gågatan är en viktig del i det brottsförebyggande arbetet samtidigt som det hjälper polisen att klara upp fler brott.   Kopplat till övervakningskameror vill vi ha fler poliser i kommunen, jobba mer förebyggande så att brottsligheten minskar. Vi tror även att förebyggande arbete genom att stärka föreningslivet och civilsamhället.

KD
Kristdemokraterna Söderhamn

Vi behöver göra allt för att öka tryggheten i centrum. Men kameror får inte vara det enda alternativet. Det förebyggande arbete ska stärkas, samarbete med Polis och ordningsvakter utökas

M
Moderaterna Söderhamn

Extra viktig fråga

Trygghetskameror är en åtgärd av flera för att minska buset och vardagsbrotten på gågatan och bidrar till att ett tryggare centrum för Söderhamnare och besökare.

SD
Sverigedemokraterna Söderhamn

Extra viktig fråga

Kameror är en del i vårt paket för ett tryggare Söderhamn. Trygghetsplanering i så väl offentlig- som bostadsmiljö tillsammans med hårdare straff och ökade resurser samt befogenheter till rättsväsendet kommer göra att Söderhamn åter blir en trygg stad.