Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Söderhamn

Vi har som förslag att mat som produceras inom en 40 mils radie ska vara förstahandsval inom kommunala kök. Det förutsätter att kött serveras varje dag, och det ska vara lokalproducerat kött. Vi ska handla av våra lokala matproducenter i högre grad. Bra vegetariska alternativ som uppfyller villkoret om 40 mils ska premieras!

M
Moderaterna Söderhamn

Det finns en uppenbar risk att skolresultaten sjunker om barnen inte äter under skoldagen. Att erbjuda barnen god, varierad och näringsrik skolmat ska vara grunden i alla våra skolor. Varierad kost innebär att barnen ska kunna välja mellan kött eller köttfritt varje dag. Vi vill inte att barnen ska bära ansvaret för klimatfrågorna via skolmåltiden.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Söderhamn

Centerpartiet vill att eleverna skall ha flera rätter varje dag att välja på. Det kan vara kött-, fisk-, vegetariska eller veganska rätter. Det viktiga för oss är att eleverna får i sig mat för att orka med skolan.

L
Liberalerna Söderhamn

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Söderhamn

Inte obligatoriskt men en bra kost enligt livsmedelsverket ska ges

SD
Sverigedemokraterna Söderhamn

Det finns många maträtter där kött inte är en ingrediens och dessa ska framhävas. Att sen sätta en regel av två köttfria dagar ser vi som onödigt.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Söderhamn

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Söderhamn

Partiet har inte lämnat någon motivering