Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska ta fram en koldioxidbudget för Skellefteå kommun

Om frågan
Koldioxidbudgetar används för att få en översikt över verksamhetens koldioxidutsläpp så att de kan minskas i enlighet med Parisavtalet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Skellefteå

En koldioxidbudget för att minska kommunala utsläpp kan låta bra, men har en väldigt ringa betydelse när det gäller både miljö- och klimat. Det kan därför innebära helt onödiga kostnader och begränsningar för våra kommuninvånare.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Skellefteå

Vi vill minska kommunorganisationens utsläpp av koldioxid, bland annat genom att byta ut fordon till sådana som går på el eller fossilfritt bränsle, genomföra energieffektiviseringar av lokaler och utöka kollektivtrafiken. Men vi ser risker i att kommunen skulle ta på sig för omfattande åtaganden, utanför kommunens uppdrag, om vi inför koldioxidbudget.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Skellefteå

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Skellefteå

Vi är inte rakt emot en koldioxidbudget. Vi är dock ifrågasättande till hur denna skall utformas och vilka faktorer som skall vägas in. Ramarna för denna budget bör först utformas ordentligt, innan man sätter en faktisk koldioxidbudget

L
Liberalerna Skellefteå

För att kommunens vatten och natur ska bevaras krävs att den biologiska mångfalden värnas och att gröna korridorer upprätthålls för kommunens ekosystem. Om klimatmålen ska kunna nås i Skellefteå måste koldioxid avskiljas vid stora förbränningsanläggningar och lagras långsiktigt. Tekniken för kolinfångning ur luften måste också utvecklas.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Skellefteå

Extra viktig fråga

En koldioxidbudget är ett tydligare verktyg än ett utsläppsmål, och gör att arbetet inte kan skjutas på framtiden

S
Socialdemokraterna Skellefteå

Skellefteå Kommun ska vara skyltfönstret för en grön omställning.

V
Vänsterpartiet Skellefteå

Partiet har inte lämnat någon motivering