Val 2022 Valkompass
kommun

Skellefteå Kraft ska tillåtas att investera i ny kärnkraft

Om frågan
Skellefteå Kraft är ett energibolag som ägs av Skellefteå kommun. Den största delen av bolagets energi produceras idag av vatten- och vindkraftverk.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Skellefteå

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Skellefteå

Extra viktig fråga

Kärnkraft är dyrt och tar lång tid att bygga. Det som lockat investeringar till norra Sverige är den förnybara energin, och det är det spåret Skellefteå kraft ska fortsätta på. Dessumtom finns det många miljökonsekvenser av kärnkraften

S
Socialdemokraterna Skellefteå

Skellefteå Kraft är en nyckel till kommunens gröna omställning och har ett viktigt fokus på förnyelsebar energi.

V
Vänsterpartiet Skellefteå

Ej förnybar energi. Dessutom måste det radioaktiva avfallet lagras under en enrom lång tid.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Skellefteå

Nationellt behöver vi mer kärnkraft absolut, men vi ser inte att det är just Skellefteå Kraft som i förstahand skall vara med och investera i Kärnkraft. Kanske på sikt, men inte nu i närtid.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Skellefteå

Extra viktig fråga

Klimatomställningen kräver en omfattande elektrifiering. Produktionen, distributionen och användningen av el behöver minst fördubblas inom 20 år. För att det tekniskt ska vara möjligt att klara av det och samtidigt upprätthålla leveranssäkerheten behövs mer planerbar elproduktion. Kärnkraften är det enda fossilfria planerbara kraftslaget som går att bygga ut i stor skala.

M
Moderaterna Skellefteå

Extra viktig fråga

För att säkerställa tillgången till stabil och klimatsmart energi i Sverige behövs investeringar i ny kärnkraft. Det är viktigt för svenska hushåll, klimatomställningen och för basindustrin. Eftersom Skellefteå Kraft redan idag är landets fjärde största producent av el från kärnkraft vill Moderaterna att bolaget ska tillåtas att investera i ny kärnkraft, om det bedöms lönsamt.

SD
Sverigedemokraterna Skellefteå

Extra viktig fråga

De industriella satsningarna i norra Sverige, och i synnerhet runt Skellefteå, kommer att öka behov av stabil baskraft i stora delar av landet. Detta gäller särskilt vintertid, då vindkraften inte producerar i önskad omfattning. Vi tror på kärnkraft som en viktig, framtida energilösning.