Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Säter

För Säters kommun handlar det om ett krav på att sälja Säterbostäder och värdet av en kommunalt bostadsbolag är stort. Kommunen har ett ansvar för att det ska finnas bostäder åt medborgarna och Säterbostäder är ett viktigt verktyg för det. Verksamhet som hör till den kommunala kärnverksamheten bör bedrivas i kommunal regi även om det finns konkurrerande privata företag.

V
Vänsterpartiet Säter

Kommunen skall ta ansvar för sina medborgares grundläggande behov såväl som en god arbetsmiljö. Privat näringsliv skall inte ha skattepengar som sin trygga inkomstkälla.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Säter

Viktigast att konkurrensen sker på lika villkor, inga subventioner.

M
Moderaterna Säter

Konkurrens skapar ofta förbättring och höjd kvalitet. Dock bör inte Säter kommun bedriva annan verksamhet än de som krävs utifrån en kommunal kärnverksamhet.

SD
Sverigedemokraterna Säter

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Säter

Viktigt att konkurrens sker på lika villkor. Inte självklart att kommuner är bättre på att driva affärsverksamhet än näringslivet.

S
Socialdemokraterna Säter

Vi har inte några sådana bolag i Säter

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Säter

Kommunen ska inte konkurrera med det privata näringslivet. Inom kommunkoncernen finns verksamheter som utför tjänster inom den kommunala organisationen såsom vaktmästeri. Det ska ses som en naturlig del av den kommunala driften.