Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Säter

Extra viktig fråga

Vegitarisk mat är en del av svensk matkultur och borde vara ett naturligt inslag i menyn. Minskat köttätande diskuteras ofta som en åtgärd för att nå klimatmålen men det hänger helt och hållet på hur köttet producerats. Dessutom är köttproduktion, inte minst nöt, viktigt för bevarande av den biologiska mångfalden. Att införa obligatoriska köttfria dagar är missriktad plakatpolitik.

L
Liberalerna Säter

Extra viktig fråga

Individens valfrihet om sitt kostintag får inte åsidosättas med obligatorium.

SD
Sverigedemokraterna Säter

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Säter

Viktigt med en varierad kost. Viktigaste är att barnen äter varje dag för att orka med skolarbetet.

M
Moderaterna Säter

Moderaterna anser att det är viktigare att prioritera skolmaten genereelt. Maten ger ingen näring om barnen inte äter. Vegetariska alternativ ska självklart finnas för de som önskar.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Säter

Det viktiga är att klimatpåverkan från maten minskar, inte om det äts kött eller inte. Klimatpåverkan från konsumtionen av kött i Sverige är stor och vi behöver fortsätta minska den och ett sätt är att äta mer köttfri mat i skolan. En sådan ändring behöver kombineras med mycket bra vegetarisk mat och ordentligt med information till elever och föräldrar.

S
Socialdemokraterna Säter

Det är bra att man varierar skolmenyn så mycket som möjligt. Det är viktigt att man har mat på menyn varje dag som alla kan äta.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Säter

Vi måste ställa om till ett mer växtbaserat jordbruk för att bygga ett hållbart samhälle. Politiken kan då introducera nya vanor och presentera bra alternativ till förändrade livsmönster. Kött belastar miljön på olika sätt och det är viktigt att äta mindre men närproducerat/ekologiskt kött.