Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska anlita ordningsvakter för att öka tryggheten

Om frågan
En ordningsvakt har ett förordnande av polisen och får avvisa, avlägsna och om nödvändigt omhänderta en person som stör den allmänna ordningen. Många kommuner har på senare tid anlitat ordningsvakter för att öka tryggheten.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Sandviken

Extra viktig fråga

Fler ordningsvakter löser inte det grundläggande problemet - att Sandviken är en segregerad kommun med stor ekonomisk och social ojämlikhet. I kommunen har vi bland annat startat upp projektet SPIRA som långsiktigt ska engagera lokalsamhällena och till exempel kunna fånga upp ungdomar på glid. Detta kommer att ge mycket bättre effekt än fler ordningsvakter.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Sandviken

Vi har idag avtal med ett bevakningsbolag och det ska vi fortsätta att upphandla med bla den s.k trygghetsbilen som cirkulerar i kommunen. Vi vill verka mer förebyggande för att uppnå en effekt av upplevd trygghet. Bla genom våra förslag om att utveckla Stadsparken.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Sandviken

Tryggheten är mycket viktig. Sandviken har gått in fullt ut i en lång satsning, CTC (Community That Cares). Och därmed tar kommunen trygghetsfrågorna på fullt allvar. Ungdomsbilen är också värd lyfta fram. Staten måste ta sitt ansvar genom närvarande och synliga poliser. Ordningsvakter kan vara en stärkande trygghetsfaktor.

KD
Kristdemokraterna Sandviken

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Sandviken

Om polisen anser att de är behjälpliga av ordningsvakter kan det vara en bra idé. Oerhört viktig dock att man satsar på relationsskapande verksamhet i stil med den fältverksamhet som finns idag samt att det inte innebär att man då drar ner på resurser inom andra områden med effektiva förebyggande åtgärder

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Sandviken

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Sandviken

Kommunen anlitar sedan länge väktare ungefär som polisen arbetade med ungdomspoliser förr i det som kallas för trygghetsbilen. Det ska naturligtvis fortsätta.

SD
Sverigedemokraterna Sandviken

Extra viktig fråga

Ordningsvakter är en del i vårt paket för ett tryggare Sandviken. Trygghetsplanering i så väl offentlig- som bostadsmiljö tillsammans med hårdare straff och ökade resurser samt befogenheter till rättsväsendet kommer göra att Sandviken åter blir en trygg stad.