Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska bli lättare att få bygga i strandnära områden

Om frågan
Strandskyddet innebär att ett område inom minst hundra meter från ett vattendrag inte får bebyggas med hänsyn till naturen och det rörliga friluftslivet. Men kommunen kan peka ut områden där strandskyddet ska upphävas om det är motiverat för utveckling av landsbygden.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Sandviken

Extra viktig fråga

Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten. Det ger oss möjlighet att promenera, vandra och bada vid kuster, sjöar och vattendrag. Strandskyddet värnar också djur och växter i en känslig miljö.Det finns många rapporter som visar hur sjöfågel och fisk minskar kraftigt i Sverige, både längs kusterna och i sjöar och vattendrag Strandskyddet utgör ett skydd mot klimatförändringen & vattennivån

V
Vänsterpartiet Sandviken

Extra viktig fråga

Att behålla strandskyddet är viktigt, inte minst för allemansrätten och allas rätt att att kunna vistas i skog och mark. Försämrar vi strandskyddet skulle det dessutom sannolikt bara vara de allra rikaste som får möjlighet att bo strandnära.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Sandviken

Centerpartiet ser mycket positivt på att ge större möjligheter bygga strandnära.

KD
Kristdemokraterna Sandviken

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Sandviken

Kommunen bör få ett mandat att själva avgöra när det är lämpligt eller inte att tillåta bostadsbyggande i strandnära lägen. Närheten till sjö och natur är mångas önskan när de ska investera i ett boende.

M
Moderaterna Sandviken

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Sandviken

Även om det inte är en fråga kommunen kan bestämma över, så är det såklart rimligt att öppna upp för mer strandnära bebyggelse på många håll i landet.

SD
Sverigedemokraterna Sandviken

Sverigedemokraterna vill göra det enklare att bygga eller stycka av tomter och möjliggöra strandnära bebyggelse, framförallt i glesbefolkade delar av landet. Samtidigt vill vi bevara allmänhetens intresse av tillgång till vattenområden och garantera fri passage.