Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska byggas bostäder i naturområdet Hjalmarsmuren

Om frågan
Hjalmarsmuren är ett naturområde i Säljan i Sandvikens kommun där det finns planer på att bygga mellan 150-200 bostäder. Kritiken mot planerna har bland annat handlat om att grönytor och skogsmark tas i anspråk.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Sandviken

Extra viktig fråga

Flera skäl; ett djur och naturliv av sällan skådat slag. Murmarker skall ej kompakteras och bebyggas. Dom behövs för att nederbörden skall kunna behållas i marken.

SD
Sverigedemokraterna Sandviken

Vi ser inte området som lämpligt för bostäder, då det är problem med mark och vatten i området.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Sandviken

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Sandviken

Sandviken behöver bostäder. Centralt och i kranskommunerna. Hjalmarsmuren kan vara ett bra förslag men måste verkligen undersökas noggrant utifrån naturvärden och främst våtområde. Undersökning beställd. Handlar det om upptagningsområde för vatten ända från Vallhov och Tunaområdet skulle det bli problematiskt att bygga. Fördelen är närhet till såväl Storsjön som Björksätraområdet med skola F-9.

MP
Miljöpartiet Sandviken

vi behöver säkerställa att vi inte utför åtgärder som kan påverka Storsjön negativt och vara säkra på att området går att klimatanpassa inför framtidens utmaningar.  Det finns även andra frågetecken gällande områdets förutsättningar samt närboendes livsmiljö. Men! Lyckas vi lösa dessa frågetecken så ser vi positivt på att bygga "billiga flerbostadshus i mer socioekonomiskt privilegierade områden

S
Socialdemokraterna Sandviken

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Sandviken

De detaljplaner som tagits fram genom samråd är i vårat tycke ett välavvägt förslag som tagit hänsyn till många synpunkter. Området är väldigt eftertraktat att bo i och närheten till natur och vatten gör att även privata exploatörer är intresserade av att utveckla området.

V
Vänsterpartiet Sandviken

Extra viktig fråga

Vi behöver många fler bostäder i Sandviken, och Hjalmarsmuren är ett attraktivt område nära Storsjön. Vi tycker att det är bra när man blandar olika boendeformer, bland annat för att bryta den ekonomiska och sociala segregationen. Säljan ska inte vara ett reservat för de rikaste villaägarna.