Val 2022 Valkompass
riksdag

Upprustningen av svenska försvaret ska finansieras med höjd skatt

Om frågan
Riksdagens partier är överens om att försvaret ska förstärkas. I år är den svenska försvarsbudgeten 1,2% av bruttonationalprodukten (BNP). Ambitionen är att försvarsbudgeten ska öka till 2%. Olika förslag om finansiering finns; t ex en särskild höjd skatt, omprioriteringar inom statens budget eller en minskning av biståndet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet

Försvaret är en av statens huvuduppgifter. Försvarsanslagen ska uppgå till 2% men ser inte att det innebär att skatten ska höjas.

KD
Kristdemokraterna

Kristdemokraterna driver på för en ökning av försvarsanslagen så att vi når Natos 2-procentsmål så snart som möjligt, senast till 2025. En socialdemokratisk beredskapsskatt är ett dåligt förslag som vittnar om en oförmåga att prioritera. Vi måste kunna finansiera försvaret på annat sätt än att höja skatterna.

M
Moderaterna

Att beskatta svenska folket ännu hårdare i ett läge där många redan har svårt att få privatekonomin att gå ihop är fel väg att gå.

SD
Sverigedemokraterna

Sveriges försvar har aktivt rustats ner de senaste decennierna samtidigt som Sverigedemokraterna har varnat för upprustningen i Ryssland. Det är uppenbart att försvaret behöver prioriteras men svenska medborgare är redan hårt beskattade. Vi anser därför att finansiering kan ske genom bl.a. sänkt bistånd och slopandet av ineffektiva klimatåtgärder.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna

Det svenska skattetrycket är redan högt, och ständigt höjda skatter är inte lösningen. Vi prioriterar försvaret framför kostsam symbolpolitik eller bidragshöjningar som går till andra än de mest utsatta.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna

Sverige är värt att försvaras. Därför är det viktigt att vi ökar vår försvarsförmåga och ökar finansieringen av försvaret till 2 % av BNP. När vi gör stora gemensamma åtaganden skickar det också en stark signal om vi är beredda att finansiera åtagandena på ett stabilt och långsiktigt sätt. Då är det rimligt att de rikaste bidrar mer till att hålla Sverige tryggt och säkert.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet

För Miljöpartiet är det viktigt att finansieringen av försvaret inte drabbar människor som redan har en ansträngd ekonomi eller tvingar fram besparingar i välfärden. Därför föreslår vi att återinföra en värnskatt för personer med högre inkomstnivåer.

V
Vänsterpartiet

Sverige behöver göra stora satsningar på försvaret, men det är viktigt att ökade försvarsutgifter inte leder till nedskärningar i välfärden. Det skulle därför kunna bli aktuellt med skattehöjningar.