Val 2022 Valkompass
riksdag

Strandskyddet i landsbygdskommuner ska avskaffas

Om frågan
Strandskyddet reglerar hur områden längs Sveriges kuster, sjöar och vattendrag får bebyggas. Tanken bakom lagen har varit att skydda allemansrätten. I många mindre kommuner har strandskyddet lyfts fram som ett hinder för bostadsbyggande i attraktiva områden.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet

Miljöpartiet vill ha ett starkt strandskydd och värna allemansrätten. Vi vill stärka skyddet i högexploaterade områden och längs Sveriges kust. Strandskyddet garanterar friluftsliv och bad vid naturstränder och bevarar goda livsvillkor för djur och växter, på land och i vattnet.

V
Vänsterpartiet

Strandskyddet är viktigt för att vi alla ska ha tillgång till stränderna. Den värnar både den svenska allemansrätten och vår biologiska mångfald. Vi är för att man i vissa strandnära områden på landsbygden lättare ska kunna få dispens för att bygga i viss utsträckning, detta för att bidra till landsbygdsutveckling.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna

Strandskyddet bör göras om i grunden så att möjligheterna till etablering av boende och verksamheter i strandnära läge blir mer förutsägbart. Idag är regelverket för stelbent och inte anpassat efter de olika förutsättningar som finns i vårt land. Finns en orättvisa i att det ofta är okej att bygga nära vatten i storstäder men inte på landsbygden. Vi vill också se ett stärkt lokalt inflytande.

L
Liberalerna

Det behövs grundläggande förändringar i strandskyddet. Trots omfattande inskränkningar i människors frihet nås inte målen med strandskyddet. I glest befolkade områden finns stora möjligheter att införa lättnader i strandskyddet utan att det skulle strida mot något av strandskyddet syften.

S
Socialdemokraterna

Vi anser att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden, samtidigt som man skärper strandskyddet där det är stor efterfrågan på mark och förtydligar strandskyddet för att bevara växt- och djurliv på land och i vatten. Genom S-regeringens förslag säkras allemansrätten.

SD
Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill minska strandskyddsavståndet och göra det enklare att bygga eller stycka av tomter och möjliggöra strandnära bebyggelse, framförallt i glesbefolkade delar av landet. Samtidigt vill vi bevara allmänhetens intresse av tillgång till vattenområden och garantera fri passage.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet

Extra viktig fråga

Vi vill att det ska finnas bra möjligheter att bygga, leva och bo i hela Sverige. Därför vill vi långsiktigt avskaffa det generella strandskyddet. Det ska ersättas med ett kommunaliserat ansvar för att peka ut särskilt skyddsvärda områden. Samtidigt ska vi fortsätta skydda väldigt tätbebyggda områden.

M
Moderaterna

Moderaterna vill att det generella strandskyddet avskaffas och att det istället införs en möjlighet att på kommunal nivå utfärda lokalt strandskydd. Det bör finnas fler möjligheter till dispens från beslutade strandskydd. Detta skulle möjliggöra, inte minst för landsbygdskommuner, att skapa attraktiva boendemiljöer i naturområden för att på så sätt kunna behålla och locka till sig nya invånare.