Val 2022 Valkompass
riksdag

Sverige ska minska det internationella biståndet

Om frågan
Regeringen bestämmer varje år hur mycket pengar i budgeten som ska avsättas till bistånd. Det svenska biståndet för år 2022 är 42,5 miljarder kronor. Syftet med biståndet är att det ska bidra till minskad fattigdom och ökad demokratisering i mottagarlandet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet

Centerpartiet står upp för en-procentsmålet i biståndet men vill fokuesera biståndet så det används bättre där det gör störst skillnad.

KD
Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är en garant för enprocentsmålet. Sverige ska ha en ambitiös utvecklingspolitik med ett generöst och effektivt bistånd. I en värld med nästintill oändliga behov krävs gemensamma ansträngningar. Då är det rimligt att biståndsnivån sätts utifrån ett principbeslut och inte behovsprövas löpande.

L
Liberalerna

Sverige ska vara stolta över att vi är ett land som satsar mycket på det internationella biståndet. En minskning av bistånd innebär en minskad satsning på alla människors fri- och rättigheter. Med ett väl finansierat bistånd lyfts människor ur fattigdom och människors utsatthet minskar. Det motsatta sker om biståndet minskar. Därför står Liberalerna upp för enprocentsmålet.

MP
Miljöpartiet

Behoven är akuta. Fler än någonsin lever på flykt, fattigdomen är enorm och hungern ökar. Matpriserna ökar och kriget i Ukraina kommer skapa en akut brist på vete i många länder där hungern redan är utbredd. Det svenska biståndet måste hjälpa utvecklingsländer och ge dem resurser att stärka sin ekonomiska säkerhet och tillgång till mat. Sverige bör fortsatt stå upp för internationell solidaritet.

S
Socialdemokraterna

Vi står upp för att biståndet ska uppgå till en procent av BNI och användas till långsiktigt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Utvecklingssamarbetet ska vara ändamålsenligt, ha hög kvalité, klimatsäkras och bekämpa fattigdom. Genom ett ambitiöst utvecklingssamarbete bidrar Sverige till ekonomisk, social och ekologiskt hållbar utveckling som förebygger nya humanitära katastrofer.

V
Vänsterpartiet

På många håll i världen är den humanitära situationen mycket allvarlig och behoven av bistånd stora. Sverige har alla möjligheter att bidra till minskad svält, att fler barn ska få gå i skolan och ökad demokrati och jämställhet i världen.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna

Trots att kontroll och uppföljning av vad pengarna går till är bristfällig fortsätter svenskt bistånd till andra länder att öka per automatik varje år. Det är ett oansvarigt sätt att handskas med skattebetalarnas pengar. Moderaterna vill minska och effektivisera biståndet, så att dina skattepengar går dit där de gör störst nytta.

SD
Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill avveckla bistånd som är ineffektivt och satsa på sådant bistånd som ger större humanitär effekt där människor lider av kris eller krig. Vi vill som ett första steg sänka nivån av biståndet till 0,7% av BNI och använda pengarna för att bland annat höja svenska pensioner och stärka rättsväsendet.