Val 2022 Valkompass
riksdag

Kungahuset ska tilldelas mindre pengar

Om frågan
I år får kungahuset cirka 149 miljoner av skattebetalarnas pengar. Drygt hälften går till driften av slotten och resten till vad som kallas det kungliga apanaget, där kungens representation, resor och kostnader ingår.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna

Kungahusets arbete är väldigt uppskattat och har en viktig historisk, kulturell och diplomatisk ställning i Sverige. Därför anser Sverigedemokraterna att Kungahuset är värt att bevara och finansiera.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna

Kungahuset tjänar Sverige väl. Kungafamiljen har högt förtroende bland befolkningen och är viktigt för vårt anseende utomlands och sammanhållningen inom landet. En opolitisk statschef med djupa historiska rötter är viktigt för Sverige. Pengar som går till kungahuset, apanaget ska inte bara betala kungafamiljen, utan också fastigheter mm som de förvaltar.

L
Liberalerna

Liberalerna står bakom dagens ordning. År 2019 beslutade kungen själv att begränsa antalet personer i kungahuset som får del av anslaget, det så kallade apanaget. Vi har inga förslag om att ändra reglerna ytterligare.

M
Moderaterna

Kungahuset fyller en viktig funktion i Sveriges monarki. Moderaterna har inga förslag om att minska apanaget.

S
Socialdemokraterna

Sveriges statsskick är konstitutionell monarki, ett styrelseskick som Socialdemokraterna har varit med om att besluta och som tjänar landet väl. Även om vi principiellt vill se en republik finns i nuläget varken tillräckliga skäl eller förutsättningar för en översyn av monarkins ställning i Sverige. Även en republik skulle ha kostnader för representationsuppdrag och bevarande av kulturarv.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet

Vi har tidigare drivit att kretsen för vilka som får apanage ska begränsas.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet

I en demokrati ska ingen födas till ett offentligt ämbete. Vi har därför svårt att se monarkins plats i ett modernt demokratiskt samhälle och anser att den på sikt bör avskaffas.

V
Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har sedan länge drivit frågan om minskade anslag till kungahuset. Vi vill även förbättra insynen i Hov- och Slottsstatens ekonomi och verksamhet. Pengar som idag går till kungahuset skulle göra större nytta om de exempelvis gick till sjukvården eller skolan istället.