Val 2022 Valkompass
riksdag

Hur mycket ska höginkomsttagare betala i skatt?

Så svarar partierna

2. Lite mindre

C
Centerpartiet

Vi vill sänka skatterna för alla, men mest för låg- och medelinkomsttagare.

KD
Kristdemokraterna

Drygt en miljon betalar statlig inkomstskatt idag och majoritet av svenskarna förväntas göra det någon gång i livet. Dessutom avtrappas jobbskatteavdraget för inkomster över 54 000 kr i månaden. Det minskar incitamentet att utbilda sig och jobba hårt. Därför vill vi höja skiktgränsen i den statliga inkomstskatten, så att färre behöver betala mer skatt, och vi vill inte återinföra värnskatten.

L
Liberalerna

Det ska löna sig att arbeta. Vi föreslår en sänkt statlig skatt så att färre människor betalar statlig inkomstskatt. Det kommer ge drivkraft till ökad sysselsättning och fler arbetade timmar, vilket i sin tur får ekonomin att växa. Makten över den egna tillvaron ökar när individen får behålla mer av den inkomst som hon eller han själv tjänat hop.

M
Moderaterna

Det ska löna sig att utbilda sig och göra karriär i Sverige. Ansträngning måste löna sig bättre. Moderaterna vill förstärka jobbskatteavdraget, med fokus på låga och medelstora inkomster. På det sättet får alla som jobbar sänkt skatt.

3. Samma som i dag

SD
Sverigedemokraterna

Ekonomin i svenska hushåll och företag är just nu hårt ansträngd. Det finns därför inget utrymme för skattehöjningar. Samtidigt är behoven i rättsväsendet, försvaret och välfärden stora. De skattesänkningar som kan bli aktuella behöver i första hand fokuseras kring bränsle och energi. Om inkomstskattesänkningar kan bli aktuella måste de komma fler till godo – inte bara höginkomsttagare.

4. Lite mer

S
Socialdemokraterna

Skattesystemet ska utformas för att främja tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, samtidigt som det bidrar till att öka jämlikheten. Skattesystemets överordnade syfte är att finansiera välfärden. Skatt ska betalas efter bärkraft och beskattningen av kapital bör därför öka. Dessa mål stärker varandra – jämlikhet är både mer rättvist och gynnar utveckling.

5. Mycket mer

MP
Miljöpartiet

Skattesystemet ska bidra till en stark välfärd, ett rättvist samhälle och hjälpa oss uppnå våra klimat- och miljömål. Under de senaste decennierna har rika blivit rikare och fattiga fattigare. De som har råd med värdepapper och bostäder har fått en ekonomisk skjuts, medan de med lägre inkomster har hamnat efter. Det är inte en bra utveckling. De som tjänar och äger mest ska betala högre skatt.

V
Vänsterpartiet

De senaste 30 åren har den ekonomiska ojämlikheten ökat kraftigt. De stora klyftorna sliter isär samhället. Vänsterpartiet vill bygga en stark välfärd som ger alla människor en bra sjukvård, skola och en trygg ålderdom. Efter flera decennier av skattesänkningar behöver skattepolitiken ändras. Vi föreslår bl.a. höjda skatter och en avtrappning av jobbskatteavdragen på höga månadsinkomster.