Val 2022 Valkompass
riksdag

Föräldrar ska själva få bestämma hur de fördelar föräldraledigheten

Om frågan
Föräldraförsäkringen ger föräldrar rätt till lika många betalda dagar var. Föräldrarna kan överlåta dagar till varandra men tre månader är reserverade för vardera föräldern. Man kan ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år. Fler mammor än pappor tar för närvarande ut föräldraförsäkringsdagar.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet

Att dela lika på ansvaret för barn och hem är en av de mest centrala jämställdhetsfrågorna. Idag är uttaget av föräldraledighet väldigt ojämnt vilket får många negativa effekter. Ett jämställt uttag skulle öka kvinnors inkomster, pension och förbättra deras hälsa samt leder till att män tar större ansvar för hem och barn. Det är också bra för barnen, deras utveckling och relation till föräldrarna.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet

Miljöpartiet vill både öka jämställdheten, främja barns rätt till båda sina föräldrar och anpassa föräldraledigheten till dagens familjekonstellationer. Vi vill fördubbla antalet öronmärkta dagar så att minst en tredjedel används av vardera föräldern, medan en tredjedel ska kunna användas fritt av vårdnadshavarna eller överlåtas till en annan vuxen som är del av barnets familj.

S
Socialdemokraterna

Vi anser att föräldraförsäkringen successivt ska delas helt lika. Som ett steg på vägen bör försäkringen delas i tre lika delar. En tredjedel för vardera föräldern och en tredjedel som båda vårdnadshavarna har möjlighet att ta ut.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet

Pappors uttag av föräldraledighet ökar men sakta. Den ojämlika fördelningen av föräldraledigheten får negativa ekonomiska effekter, för enskilda individer och samhället i stort. Vi vill att föräldraförsäkringen blir mer jämställd, enkel, tydlig och anpassad till ett modernt samhälle och arbetsliv men vi vill inte detaljstyra uttaget av dagar. Vi står bakom dagens reserverade dagar.

L
Liberalerna

Att 90 dagar är öronmärkta för varje vårdnadshavare bidrar till en positiv utveckling för jämställdheten. Dessa 90 dagar ska behållas. För att föräldraförsäkringen ska vara flexibel bör inte fler dagar öronmärkas än i dag. Liberalerna vill ha en ny modell för föräldraförsäkringen där det blir möjligt att välja mellan en kortare försäkring med hög ersättning och en längre försäkring med lite lägre.

M
Moderaterna

Föräldrar vill välja själva hur de ska fördela sin ledighet tillsammans med barnet och Moderaterna vill att den valfriheten ska värnas. Vi vill utreda vilka möjliga incitament det skulle kunna finnas för att föräldrar ska kunna vilja välja ett mer jämställt och konsoliderat uttag av föräldrapenningdagarna.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna

Extra viktig fråga

Det är föräldrarna – inte politiker – som bäst kan avgöra hur föräldrapenningdagar ska användas. Vi säger därför nej till kvotering av föräldraförsäkringen. Vi vill istället göra föräldraförsäkringen mer flexibel. Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningsdagar till varandra eller till andra närstående som exempelvis mor-, farföräldrar eller en bonuspappa.

SD
Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna anser att all statlig reglering av vilken förälder som ska vara hemma med barnen och hur länge bör avskaffas. Familjer ska ges goda ekonomiska och sociala förutsättningar men vi anser att varje enskild familj är fullt förmögen att själva, utifrån sina egna förutsättningar, bestämma över hur de väljer att lägga upp sin föräldraledighet.