Val 2022 Valkompass
riksdag

Det ska bli enklare för arbetsgivare att säga upp anställda

Om frågan
Lagen om anställningsskydd reglerar hur arbetsgivare får säga upp eller avskeda anställda. Grundregeln i LAS är att den sist anställda sägs upp först. Lagen ger arbetsgivare möjlighet att undanta ett begränsat antal anställda från den turordningen. Det gäller personer som är extra viktiga för företaget.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet

Miljöpartiet vill skapa en trygg arbetsmarknad för alla. Vi vill motverka missbruk av att olika typer av korta anställningar staplas på varandra i stället för att erbjuda en fast anställning, och komma tillrätta med problemen i den så kallade gig-ekonomin.

S
Socialdemokraterna

Vi vill inte ha fler undantag från turordningsreglerna, utan tycker att lokala förhandlingar mellan parterna fungerar väl. Sverige ska fortsätta konkurrera med kompetens, trygghet och hög omställningsförmåga – inte med otrygga anställningar och låga löner.

V
Vänsterpartiet

Extra viktig fråga

Vänsterpartiet vill förbättra anställningstryggheten, inte försämra den. Det finns redan stora möjligheter för arbetsgivare att säga upp anställda, inte minst genom de försämringar av LAS som riksdagen nyligen beslutat om. De försämringarna var Vänsterpartiet som enda parti emot eftersom vi vill ha trygga jobb.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna står bakom parternas överenskommelse som ligger till grund för de kommande förändringarna i Lagen om anställningsskydd.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet

En historisk reform av arbetsmarknaden har precis genomförts. Undantagen från turordningen utökas men samtidigt införs ett grundläggande omställnings- och kompetensstöd som gör att fler får möjlighet att kompetensutvecklas under hela sitt yrkesliv.

KD
Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill utöka möjligheten att göra undantag från turordningsreglerna i LAS. Det handlar om att öka rörligheten på arbetsmarknaden och få fler att våga anställa så att de som idag står långt ifrån arbetsmarknaden kan komma in.

L
Liberalerna

Alla ska ha goda arbetsvillkor och kunna lita på att reglerna följs på jobbet. Men svensk arbetsrätt måste också bli mer flexibel för att inte stjälpa arbetstagare och småföretagare. Fler företagare måste våga anställa och då måste arbetsmarknaden bli mer rörlig. Därför är det bra att LAS reformeras.

M
Moderaterna

Vi vill att kompetens ska väga tyngre än idag när en arbetsgivare ställs inför en situation där den behöver säga upp personal. Samtidigt vill vi se bättre omställningsmöjligheter än idag för personer som behöver byta jobb.