Val 2022 Valkompass
riksdag

Karensdagen ska avskaffas

Om frågan
Karensavdraget, tidigare kallat karensdagen är ett avdrag på sjuklön eller sjukpenning som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget motsvarar en dags ersättning. När coronapandemin bröt ut togs avdraget tillfälligt bort och Försäkringskassan betalade ut pengar redan den första sjukdagen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet

Den som är sjuk har rätt till sjuklön med undantag för en första dag. Karensavdraget gör avdraget för första dagen förutsägbart och lättberäknat.

KD
Kristdemokraterna

Vi tycker att karensavdraget i grunden är bra, och att det behövs när sjuklönen i övrigt är betald. Avdraget fyller en funktion som självrisk och minskar förekomsten av att arbetstagare stannar hemma i situationer där de inte borde göra det.

L
Liberalerna

Det är rimligt att det finns en självrisk i sjukförsäkringen precis som i alla försäkringar. Därför ska karensavdraget behållas. När det helt saknades karensavdrag på 1980-talet sköt sjukskrivningarna i höjden.

M
Moderaterna

Det är viktigt att det finns en god trygghet för den som blir sjuk och inte kan arbeta. För att motverka onödigt många sjukskrivningar är det dock viktigt med vissa trösklar in i systemen och här fyller karensdagen en viktig funktion.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna

Vi vill genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget och öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån. Karensavdraget påverkar olika utifrån kön, yrke och ställning på arbetsmarknaden. Vi vill därför se över hur regelverket skulle kunna ändras så att riskerna för inkomstbortfall under sjukdom kan bäras på ett mer solidariskt sätt.

SD
Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill slopa karensavdraget för vissa yrkesgrupper, såsom skol- och förskolepersonal. Dessa yrkesgrupper är i ständig kontakt med barn och har både högre smittorisk samt riskerar att föra smitta vidare om de kommer till jobbet sjuka.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet

Karensdagen i sjukförsäkringen behöver slopas. Systemet med karensavdrag gör att många med låga löner går sjuka till jobbet för ekonomins skull. Människor på mer välbetalda jobb kan i högre grad dessutom jobba hemma medan de är småsjuka. Både för risken för sjuknärvaro och orättvisan som finns inbyggd i systemet bör karensdagen helt avskaffas.

V
Vänsterpartiet

När man är för sjuk för att jobba ska man kunna stanna hemma. Karensavdraget leder till skadlig sjuknärvaro och drabbar framförallt människor med arbetaryrken. Sverige är i dag det enda landet i Norden som har karensavdrag.