Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Rättvik

Extra viktig fråga

Vi har redan nu brist på arbetskraft, både i välfärden och det privata näringslivet. Att minska arbetstiderna förvärrar naturligtvis situationen.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Rättvik

Anställ mer personal i stället för mindre stress och ökad kvalitet.

KD
Kristdemokraterna Rättvik

En ofullständig fråga. Att generellt införa detta kan inte genomföras ekonomiskt. Däremot så kan det vara bra att prova modellen 80-90-100 för anställda som närmar sig pensionsålder och därutöver som vill och har förmågan att fortsätta.

SD
Sverigedemokraterna Rättvik

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Rättvik

Vi behöver göra arbetet inom all vår omsorg attraktiv. Det är en stor utmaning med bemanningen i framtiden. Sex timmars arbetsdag kan vara en möjlighet till att få fler att se omsorgen som ett alternativ när de söker utbildningar. Men det är oerhört viktigt med andra reformer inom omsorgen också, som till exempel heltidsresan. Samt se till att anställa de timanställda som arbetar i kommunen.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Rättvik

Extra viktig fråga

Sextimmarsdag borde vara norm i fler verksamheter. Inom äldreomsorgen ser vi att mängder av försök som gjorts enbart gett positiva resultat; utvilad personal gör färre fel, sjukfrånvaron minskar och hela livet blir bättre. Det ger även möjligheten att "överanställa" så det finns extra resurser på plats om någon blir sjuk så att man inte behöver ringa runt till de som nyss gått av sitt långa pass.