Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Rättvik

Extra viktig fråga

Det är bra att äta mindre kött, framför allt importerat. Bättre då att äta kött varje vecka som är lokalproducerat och av bra kvaliet.

KD
Kristdemokraterna Rättvik

Vi ska ha en allsidig kost som bygger på lokala råvaror så långt som möjligt. Att välja matinriktning är individuellt och ska inte avgöras av politiker. Vi behöver anpassa s.k. specialkost men även detta måste bli rimligt och göras vad som situationer medger.

M
Moderaterna Rättvik

Rättviks kommun har egenproducerat kött i syfte att öka kvaliteten, minska transporterna, skapa en långsiktigt hållbar matproduktion och återfå det öppna landskapet.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Rättvik

Idag serveras det vegetariska alternativ i våra skolkök. Vi kan hoppas att det ger en möjlighet till att sänka köttkonsumtionen naturligt då fler elever redan väljer att äta vegetarisk kost. Det finns risk för att barnen väljer att inte äta alls och det skulle ge försämrad hälsa och resultat i skolan. Vi ser positivt på att köttkonsumtionen minskar. Men det ska inte styras i skolköket.

SD
Sverigedemokraterna Rättvik

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Rättvik

Inte bara av hälsoskäl utan även av klimatskäl är vegetarisk eller vegansk kost ett mycket klokt val. Där vet vi att våra ungdomar visar en större öppenhet för detta nya, och då ta med sig goda vanor hem.