Val 2022 Valkompass
kommun

Elever ska förbjudas att använda ansiktstäckande slöja i grundskolan

Om frågan
Ett fåtal kommuner har infört förbud mot ansiktstäckande slöja på skoltid. Kammarrätten kom 2021 fram till att förbudet inskränker religionsfriheten. Men frågan ska prövas i Högsta förvaltningsdomstolen som väntas fatta beslut tidigast i slutet av 2022.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Rättvik

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Rättvik

Det är inte upp till Skolan att välja elevers kläder. Så länge man följer de ordningsregler som skolan sätter upp med elevrådet och svensk lag, så bör inte politiker lägga sig hur vår befolkning klär sig. Det här bör inte vara en politisk fråga alls.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Rättvik

Den här frågan är komplicerad eftersom gränsen mellan förtryck och frivillighet är svårt att veta i det enskilda fallet. Frågan ska naturligtvis avgöras nationellt och inte kommunalt.

V
Vänsterpartiet Rättvik

Eftersom ansiktstäckande slöja är religions- och kulturellt betingat behöver vi också fråga de som bär sådana om de gör det av tvång eller fri vilja. Det är en delikat fråga, eftersom friheten att bekänna sig till en religion hör till de mänskliga rättigheterna.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Rättvik

Extra viktig fråga

Det måste bli ordning i skolan. Den enklaste kommunikation människor i mellan sker igenom ansiktsuttrycken! I Sverige använder vi inte ansiktstäckande slöja. Inte heller keps inomhus för den delen!

SD
Sverigedemokraterna Rättvik

Partiet har inte lämnat någon motivering