Val 2022 Valkompass
kommun

Internationella engelska skolan ska få bygga en ny skola i Sävedalen

Om frågan
Friskolekoncernen IES har fått tillstånd av Skolinspektionen att starta en F–9-skola för 600 elever i Sävedalen. Frågan handlar nu om Partille kommun också ska säga ja till detaljplanen som krävs för att skolan ska kunna byggas.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Partille

Det finns inget behov av en så stor skola i Sävedalen vilket skulle betyda alldeles för stor ekonomisk och kvalitativ inskränkning på den kommunala verksamheten.

MP
Miljöpartiet Partille

Den föreslagna skolan med 600 elever skulle ha haft en stor negativ påverkan på kommunens ekonomi, då kommunens skolor idag täcker behovet. Miljöpartiet är dessutom starkt emot vinstutdelande aktiebolagsskolor.

S
Socialdemokraterna Partille

Extra viktig fråga

Vi är emot vinstdrivande friskolor. Det finns dessutom inte behov av den mängden skolplatser i Sävedalen, om IES startar där riskerar våra kommunala skolor att urholkas och kvaliteten i verksamheterna drabbas.

V
Vänsterpartiet Partille

En etablering av en friskola som drivs av en friskolekoncern vars syfte i första hand är att tjäna pengar på eleverna utan att ta hänsyn till skolans likvärdighet eller kompensatoriska uppdrag skulle vara mycket negativt för skolelever och skolpersonal i Partille. Det skulle dränera de kommunala skolorna på resurser, bidra till betygsinflation och sämre arbetsvillkor för både lärare och elever på

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Partille

Pedagogik som ger bästa möjliga förutsättningar och studieresultat kombinerat med ordning, struktur och trygghet är bra för både lärare och elever. Vi vill i första hand att den kommunala skolan blir av världsklass, i andra hand och om behovet av skolplatser är större än tillgången, välkomnar vi IES. Eleverna i den kommunala skolan ska inte drabbas av besparingar om IES etableras i Partille.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Partille

KD prioriterar goda skolor i Partille och ser att IES skulle bli ett värdefullt tillskott som öka valfriheten för Partilles elever/familjer. Placeringen längst ner på Stora Ringvägen skulle dessutom möjliggöra för elever från hela kommunen att lätt ta sig till skolan. Det är ytterst en valfrihetsfråga som handlar vem som skall bestämma var våra barn går i skolan.

L
Liberalerna Partille

Extra viktig fråga

Ökad valfrihet för Partilles elever, utan att kommunens budget belastas. Det kan också locka hit nya elever och föräldrar, vilket stärker Partilles konkurrenskraft.

M
Moderaterna Partille

En etablering av IES (eller annan friskola) hade gett valmöjlighet för elever och föräldrar, vilket vi tycker är positivt.