Val 2022 Valkompass
kommun

Övervakningskameror ska sättas upp på flera offentliga platser

Om frågan
För att kameraövervaka platser där allmänheten har tillträde krävs tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten. Kommunen måste kunna visa att problemen med brottslighet på platsen är så stora att de väger tyngre än den personliga integriteten.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Partille

Övervakningskameror är ett hot mot den personliga integriteten ger en falsk trygghet som inte förebygger kriminalitet på sikt.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Partille

Kan vara motiverat ibland, men vi vill inte se en utveckling där kameror är normal del av stadsbilden och till del ersätter patrullerande poliser.

S
Socialdemokraterna Partille

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Partille

Kameror är bra framförallt i bevissyfte. För att det ska vara brottsförebyggande behöver man även stärka den polisiära närvaron.

L
Liberalerna Partille

Känslan av ökad otrygghet måste kommunen göra något åt. Kameraövervakning kan vara ett sätt, om det görs med stor hänsyn till personlig integritet.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Partille

Den brottsutveckling som pågår i hela Sverige gör sig delvis synlig även i Partille och övervakningskameror är ett betydelsefullt verktyg för att öka tryggheten för kommunens invånare och företag.

M
Moderaterna Partille

Övervakningskameror är ett sätt att öka tryggheten. Vi anser att kameror är ett sätt att förhindra brott men också för att klara upp brott som skett.

SD
Sverigedemokraterna Partille

Ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv ska vara en självklar del av samhällsplaneringen. Inga partillebor ska behöva drabbas av våldsverkare. Vi vill bevaka särskilt otrygga och brottsutsatta områden genom extrainsatser i form av kameraövervakning, väktare, bevakningspatruller och/eller ordningsvakter.